Welke maat heb ik nodig?

Als je een onderdeel voor je bong wil kopen, of extra accessoires wil toevoegen aan je bong, om je smoke-rig te upgraden, dan is het belangrijk te weten wat voor maat je bong heeft. Daar bedoelen we welke socket maat, de joint size, jouw bong heeft. Ook het type aansluiting is belangrijk, een male of een female aansluiting (mannetje/vrouwtje). Wil je een nieuwe downpipe (downstem / chillum) kopen, dan is het ook belangrijk te weten welke lengte / maat je nodig hebt.

Joint socket size

Als je bijvoorbeeld een nieuwe bowl nodig hebt, of juist een nieuwe downstem / downpipe, dan moet deze uiteraard wel passen. Je moet dus eerst weten welke diameter de aansluiting heeft. Er zijn een aantal standaard maten, namelijk 10mm, 14.5mm, 18.8 mm en 29.2 mm. De meeste bongs zijn echter beschikbaar met een maat van 14.5 mm en 18.8 mm. Soms zie je deze maten ook afgerond staan naar 14 mm of 19 mm. Hier wordt echter gewoon dezelfde maat mee bedoeld.

Als jouw bong dus een socketmaat heeft van bijvoorbeeld 18.8 mm, dan heb je (meestal) dus ook een downpipe nodig van 18.8 mm en een bowl van 18.8 mm. Maar je zal net zien dat het mooie onderdeel of accessoire dat je op het oog hebt, een maat heeft  van 14.5 mm. Dat past niet direct op een 18.8 mm aansluiting. Andersom gaat ook niet. Als je een bong met een joint size hebt van 14.5 mm, dan past daar geen bowl op van 18.8mm. Let dus van te voren goed op welke maat je hebt, en welke maat je koopt.

Maar stel je wil tóch dat ene 14.5mm onderdeel op jouw 18.8mm bong aansluiten, of juist andersom, een 18.8mm accessoires op een 14.5mm socket. Dat kan! Je kunt hiervoor een converter adapter er tussen zetten. Hiermee is het mogelijk om van 14.5 mm naar 18.8 mm te gaan, of andersom, van 18.8 mm naar 14.5 mm. Je kunt dus accessoires en onderdelen van verschillende maten tot op een zekere hoogte met elkaar mixen.

Type socket

De meeste bongs hebben een socket waarbij de downstem / downpipe een female aansluiting heeft (vrouwtje, oftewel een opening waar een iets in moet) Echter kom je tegenwoordig steeds vaker downstems tegen met een male aansluiting (mannetje, waar een iets overheen moet). Duidelijk is dat als je 2 onderdelen op elkaar wil aansluiten, is dat het ene onderdeel een mannetje moet zijn en het andere onderdeel een vrouwtje. Let dus goed op welke voor welke type socket je een onderdeel zoekt.

Wil je een mannetje op een mannetje aansluiten, of juist een vrouwtje op een vrouwtje? Ook hier bestaan converter adapters voor die dit mogelijk maken, waarbij het tevens ook mogelijk is om naar een andere maat te converteren. Er zijn diverse opties:

M 18.8mm <> M 18.8mm

M 18.8mm <> F 18.8mm

F 18.8mm <> F 18.8mm

M 18.8mm <> M 14.5mm

M 18.8mm <> F 14.5mm

F 14.5mm <> F 14.5mm

 

Downpipe lengte

Bij het kopen van een downpipe (chillum, downstem) dan is noodzakelijk te weten welke maximale lengte je moet hebben. Koop je een iets te korte downstem, dan is dat nog geen wereldramp. Het beste is dat het uiteinde van de downstem of chillum zo diep mogelijk in het water zit, zover mogelijk naar de bodem van de bong toe.  Als het een paar cm hoger is (afhankelijk van het hoeveelheid water), is dat nog niet zo erg. Maar als je een downstem koopt die te lang is, dan past deze niet in de bong. Het uiteinde komt dan tegen de bodem of zijkant van de bong aan, waardoor de downstem bij de socket niet sluit. Het moet hier goed gesloten zitten, want anders trekt de bong valse lucht.

Bepaal dus van te voren goed wat de lengte van de downstem / chillum is, dat je nodig hebt. Bij de meeste bongs op Waterpijp-bon.nl staat de lengte van de meegeleverde downpipe aangegeven. Als je een nieuwe of reserve downpipe wil kopen, koop er dan een met die lengte. Maar als de lengte er niet bij staat, op je hebt een bong ergens anders gekocht, dan moet je weten wat de lengte van je huidige downpipe is.

De lengte van een downpipe wordt altijd uitgedrukt in dat gedeelte van de downpipe wat effectief in de bong verdwijnt. Het uitstekende gedeelte telt niet mee in de lengte. Op deze manier kunnen downpipes universeel onderling met elkaar vergeleken worden in lengte. Bij het opmeten van de lengte van jouw downpipe, meet je dus vanaf de rand van de downpipe wat in de bong verdwijnt (het gedeelte wat aan de buitenkant niet zichtbaar is), tot en met het uiteinde van de downpipe.

Een veel gemaakte fout is dat men de gehele downpipe meet, inclusief het uitstekende gedeelte, wat bij een chillum de bowl is. De hoogte / lengte hiervan kan van elke downpipe verschillen en is dus niet relevant. Deze lengte bepaald niet wat de effectieve lengte is en wat in de bong past. Dus alleen het gedeelte wat in de bong verdwijnt telt mee in de uitdrukking van de lengte.

Lengte van een downpipe chillum of downstem

Inloggen

account aanmaken