Informatie over headshops

Inhoud:
- Wat is een headshop?
- Het woord Headshop.
- Oorsprong van de headshop.
- Headshop tegenwoordig.

Wat is een headshop?

Een headshop is een winkel die artikelen kan verkopen die te maken hebben met roken of smoken, maar in principe zelf geen psychoactieve stoffen, tabak of ander te roken materiaal verkoopt. Een headshop zoals Waterpijp-bong.nl verkoopt dus bijvoorbeeld waterpijpen, waterpijpaccessoires, bongs van diversen materialen, pijpen, gaasjes, aanstekers, asbakken en andere rookbenodigdheden

Het woord Headshop

Waar komt de term Headshop vandaan? In Nederland is het type headshop dat je het meeste aan zult treffen, de welbekende coffeeshop. Echter doen ook veel smartshops als dienst als headshop. Waar de term headshop precies vandaan komt, is niet duidelijk. De term 'headshop' komt misschien van de eufemistische uitdrukking 'get your head on', die wel eens gebruikt wordt wanneer men refereert aan het gebruik van drugs. Zo is in het Engels een standaard term voor gebruikers van recreatieve drugs, het woord "pothead" (voor gebruikers van cannabis). Het lifestyle aspect komt mogelijk van andere enthousiaste fans of hobbyisten, zoals "deadheads" (fans van de band the Grateful Dead) of "motorheads" / "gearheads" (mensen die het hobbymatig sleutelen aan hun auto's of motoren recreatief erg ver doordrijven). Vermoedelijk komt de term headshop uit deze brede achtergrond vandaan.

Oorsprong van de headshop

Ergens in de jaren 1960 ontstond de eerste headshop in het soort steden met een hoge concentratie studerende jeugd. Een headshop ontstond voornamelijk als verlengde van onafhankelijke poster- of kaarsenwinkels. Volgens sommige bronnen was de Psychedelic Shop aan de Haight Street in San Francisco, California, de eerste headshop. Deze zogenaamde eerste headshop werd geleid door U.S. Army veteraan Ron Thelin en zijn jongere broer Jerry. Het ontstaan van deze headshop is niet helemaal duidelijk: sommigen zeggen dat deze headshop opende in 1964, terwijl anderen beweren dat deze pas opende in 1966.

Headshop tegenwoordig

In het begin vond je in de headshop vooral ook veel underground comics zoals die van Robert Crumb en andere counterculture cartoonisten. Later werd de headshop een veel meer mainstream verschijnsel, en bood ook onderdak aan alternatieve muziek en ecologisch vriendelijke producten.

Zo zie je dat er veel geschiedenis schuilt achter de headshop. En nu is de headshop vaker en vaker te vinden op het internet. Kijk daarom rustig rond in onze online headshop en we hopen je snel van dienst te kunnen zijn.

Inloggen

account aanmaken