Hoe gebruik je een bong?

Met een bong hasj of wiet roken gaat, uiteraard, op een hele andere manier dan het roken ervan in een jointje of in een gewone puurpijp. Een bong is een waterpijp, maar totaal iets anders dan een shisha. Bovendien krijg je met een bong veel meer rook binnen dan met bijvoorbeeld een joint. Dus hoe gebruik je een bong nu eigenlijk? In dit wiki informatie artikel leggen we je stap voor stap uit hoe een bong werkt en hoe je een bong moet roken.

Attentie: Gebruik kortingscode BONG om 10% korting te krijgen op een nieuwe bong in onze shop! Dus ben je op zoek naar een nieuwe bong? Maak dan snel gebruik van de kortingscode!

Het roken van de bong doe je door de onderstaande 10 stappen (mits de stap van toepassing is op jouw bong) te volgen.

Stap 1: Vul de bong met water
Stap 2: Vul je bong met ijs
Stap 3: Vul de bongkop, de bowl, met hasj, wiet, of iets anders wat je wil gaan roken
Stap 4: Zet je mond aan het mondstuk / opening van de bong
Stap 5: Plaats je vinger of duim op de kick hole / carb hole
Stap 6: Steek de rookwaar aan en zuig aan de bong
Stap 7: Rook nog niet op? Zet je hand op de opening van de bong
Stap 8: Haal je vinger van de kick hole
Stap 9: Ververs het water regelmatig
Stap 10: Maak je bong regelmatig schoon

 

Stap 1: Vul de bong met water

Om je bong te gebruiken vul je deze eerst met water. Het water vul je van boven door het mondstuk via de hals van de bong. Hoeveel water moet er in de bong? De hoeveelheid water is per bong verschillend. In de ene bong kan gewoonweg meer water dan in de andere bong. Hoeveel water er in jouw bong moet bepaal je door gaat te kijken of te proberen. Het buisje wat in de bong steekt, de downpipe, downstem of chillum genoemd, dient aan de onderkant goed onderwater te staan. Hierdoor komt straks de rook door. Dus hoe dieper in het water, hoe beter. 

Vul je bong echter niet met te veel water. Bij het aanzuigen van de bong gaat het water borrelen. Het water kan zo omhoog in je mond spatten. Water van een gebruikte bong is vies, dus dit wil je echt voorkomen. Ook kan je te roken materiaal, hasj, wiet of andere kruiden, nat worden. Eeuwig zonde dus! Veel bongs hebben een zogenaamd klapgat, een kickhole. (over de werking van een klapgat, lees je hieronder meer). Daar kan bij te veel water in de bong, ook water uitkomen. Het is dus even goed uitkienen wat bij jouw bong de beste hoeveelheid water is.

Sommige bongs hebben een 'splash guard'. Dat is een bescherming tegen het opspatten van water, om te voorkomen dat het in je mond komt. Een splash guard, vaak koepvormig, bevindt zich hoog in de hals van de bong.

Stap 2: Vul je bong met ijs

Als je bong er geschikt voor is, vul je je bong vervolgens met ijs. Sommige bongs bevatten 'ice notches'. Dat zijn inkepingen in de hals van de bong, zodat je ijsklontjes in de hals van de bong kunt doen, die voorkomen dat je ijsklontjes helemaal naar beneden vallen. Een bong met ice notches wordt icebong of ijsbong genoemd.

Net als het water verkoeld ijs de rook. Een ice bong maakt de rook zachter en minder scherp, zodat het makkelijker te inhaleren is. Het gebruik van ice in een bong, maakt het roken een stuk aangenamer en comfortabeler. Meer weten over ice bongs? Kijk dan op onze informatiepagina.

Stap 3: Vul de bongkop, de bowl, met hasj, wiet, of iets anders wat je wil gaan roken

Een bong bevat een 'bowl'. Dat is de kop, het kommetje, waar het te roken materiaal in gaat. Bij sommige bongs zit de bowl los, bij andere bongs zit de bowl vast aan het buisje (downstem) wat in de bong verdwijnt. Een bong gemaakt van acryl of keramiek, is de bowl doorgaans wat kleiner dan de bowl van een glazen bong. Uiteraard is het ook mogelijk de kleine kop te vervangen door een grotere.

Om te voorkomen dat je hasj of wiet door de bongkop zo door het buisje heen naar beneden in het water valt, gebruik je een 'pipe screen'. Dit metalen gaasje (vaak van koper of staal) plaats je in de bowl op de bodem, zodat over het gat in de bowl / kop ligt. Er zijn meerdere afmetingen van deze screens beschikbaar. Is het gaasje iets te groot, dan kun je deze makkelijk meebuigen en vormen aan de bowl, zodat het een kommetje op zichzelf wordt. Een andere mogelijkheid is het gebruik van zogenaamde 'spoons'. Het roken met een spoon is een kunst apart. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Het advies voor een beginnende bong roker is het gebruik van een screen t.o.v. een spoon.

Er bestaan ook (glazen) bowls met een ingebouwde screen. Dit maakt het gebruik van gaasjes of spoons voor dit doel overbodig.

Hoeveel wiet / hasj doe je in een bong?
Hoeveel wiet of hasj dat je in de bong doet, hangt natuurlijk af van hoeveel je in een keer wil roken. Doe er echter niet te weinig in. Uiteraard is het weer afhankelijk van hoe groot de bong kop is. Ook hier geldt dat het een beetje uitproberen is. Als stelregel kan je in eerste instantie dat je uit kunt gaan om de bowl voor de helft te vullen met wiet. Met hasj is dat stukke minder, omdat hasj compact is. 

Verkruimel je wiet en doe allemaal losse stukjes in de bowl. Je kunt het beste gebruik maken van een grinder, om je wiet optimaal te vermalen. Druk de wiet niet te hard aan, omdat anders de lucht er niet goed doorheen kan.

Stap 4: Zet je mond aan het mondstuk / opening van de bong

Zet de bong aan je mond, zodanig dat je lippen aan de binnenkant van het mondstuk zitten. De opening van de bong dient hierdoor volledig afgesloten te worden. 

De diameter van het mondstuk is voor een groot deel bepalend hoe prettig een bong aan je mond voelt. Hoe brede de opening, dus hoe groter de diameter, des te eenvoudiger is het om de opening van de bong rondom je mond en lippen te krijgen. Is de opening heel smal, dan werkt dat ook wel, alleen maak je dan met je lippen een smaller tuitje om er in te passen.

Stap 5: Plaats je vinger of duim op de kick hole / carb hole

Veel bongs hebben een 'klapgat', een kick hole of carb hole genoemd. Dit gaatje aan de zijkant van de bong, in de buurt waar de downstem in de bong verdwijnt, moet bij het aanzuigen van de bong dicht zijn. Op dit gaatje doe je daarom je vinger of duim, om het gaatje dicht te houden. Als je dat niet doet, dan zuig je valse lucht aan, waardoor de lucht niet door de bowl en downpipe gaat, maar direct door de kick hole. 

Sommige bongs hebben geen kick hole, carb hole of klapgat, hoe het noemen wil. In dat geval fungeert een losse bowl als het effect van een kickhole. (lees hieronder verder)

Stap 6: Steek de rookwaar aan en zuig aan de bong

Het is nu tijd om daadwerkelijk te gaan roken! Steek de rookwaar aan. Vaak gebruik je hierbij een aansteker met een normale vlam, als je hasj of wiet gaat roken. Wil je geen butaangas binnenkrijgen (het gas wat in een aansteker zit), gebruik dan hemp wick, een henneplont. Met het vlammetje van deze natuurlijke lont steek je vervolgens je rookwaar mee aan. De fijnproevers onder ons proeven ook werkelijk verschil! 

Bij het aansteken, door het vlammetje bij de bowl te houden, zuig je tegelijkertijd aan de bong. De rookwaar begint de smeulen en te gloeien. Op dat moment komt er rook vrij en trekt via  de downstem door het water de bong in. Bij een transparante glazen bong kan je dit goed zien. Zodra er goed rook door komt, haal je de vlam weg. Je blijft door zuigen totdat de bong vol rook zit. Dit kan in één teug, maar bij een grote bong kan het ook prettig zijn om met kleine teugjes de bong vol rook te zuigen.

Zodra de rook vol rook zit, zuig je door en inhaleer je de rook, zodat de rook goed je long in gaat. Houd de rook even binnen, wacht eventjes en blaas dan vervolgens rustig uit. 

Stap 7: Rook nog niet op? Zet je hand op de opening van de bong

Als de rook nog niet op is en je wil even pauzeren om zo verder te roken of de bong door te geven aan een ander, zet dan je hand op het mondstuk, om te voorkomen dat de rook uit de bong ontsnapt.

Stap 8: Haal je vinger van de kick hole

Haal je vinger van het klapgat zodra je in één teug versnelt de overgebleven rook in uit de bong wil inhaleren. Door je vinger van het gaatje te halen, zuig je op die manier extra lucht door de bong naar binnen, wat een veel sterkere aanzuigkracht heeft dan de lucht door het water via de downpipe. Door dit in een iets eerder stadium te doen, als de bong nog vol dikke rook zit, krijg je een extra grote hoeveelheid rook binnen, wat natuurlijk zeer effectief is om in één klap stoned te worden. 

Als je geen kick hole hebt, dan bereik je hetzelfde effect door de bowl op te tillen.

Stap 9: Ververs het water regelmatig

Door het water in je bong regelmatig te verversen, zorg je er voor dat de smaak van de rook goed blijft, het water beter filtert en koelt en dan je bong minder snel vies wordt van binnen.

Stap 10: Maak je bong regelmatig schoon

Door je bong regelmatig schoon te maken, zorg je er voor dat de vieze luchtjes en smaak wegblijven. Bovendien zit je bong er weer mooi uit. Een bong is niet alleen functioneel, maar ook prachtig om naar te kijken. Vooral bongs van glas zijn soms ware kunstwerken op zich. Meer weten over het schoonmaken van een bong? Lees dan de 'hoe maak je een bong schoon' informatiepagina. 

 

Inloggen

account aanmaken