Wat zijn de voordelen van een bong?

Wat zijn de voordelen van een bong?

Je kunt wiet en hasj op allerlei manieren roken, waaronder met een waterpijp, ook wel bong genoemd. Veel stoners zweren erbij: er gaat niets boven het roken met een bong Maar wat zijn de voordelen van een bong? Wat maakt een bong zo speciaal? In dit artikel beschrijven we 8 voordelen van het roken met een bong.

De een noemt het een bong, de ander noemt het een waterpijp. Wietrokers bedoelen met een waterpijp eigenlijk een bong. Bongs zijn er verschillende soorten en maten. Onze assortiment bongs staat er vol mee. Weet je niet precies wat een bong is, lees dan ons artikel 'Wat is een bong?' Maar waarom zou je voor een bong kiezen en niet voor een vaporizer, pijp of joint? 

1. Een bong is makkelijk in gebruik

een bong is makkelijk in gebruik

Wil je snel wat wiet of wat anders roken, dan is de bong erg geschikt. Het roken van een bong is erg eenvoudig. Hoe je een bong precies moet roken lees je in ons artikel 'Hoe gebruik je een bong?'. In principe komt het er op neer dat je wat wiet in de bowl doet, vuur erbij houdt en inhaleert. Je hebt geen gedoe met vloeitjes, tips en tabk dat je moet rollen. Ook is een grinder persé niet nodig, want je hoeft niet perse je wiet te vermalen. Gewoon een plukje wiet in de bowl doen en een vlam erbij houden is voldoende. Dat maakt het ook weer makkelijker ten opzicht van een vaporizer. Naast dat werkt een bong altijd, je hebt geen stroom nodig, geen stekker of volle accu. Een bong is niet alleen makkelijker, het is ook sneller dan bijvoorbeeld een vaporizer of een joint.

2. Wiet roken met een bong is schoner en gezonder

In tegenstelling tot het roken van wiet in een joint of met een pijpje, is roken met een bong gezonder. Door het gebruik van water wordt de rook gefilterd en blijft er veel viezigheid achter, dat anders direct in je longen zou verdwijnen. Kijk maar eens hoe snel het water vies wordt. Zou je dat in je longen willen hebben? Een ander voordeel van een bong is dat deze modulair is. Je kunt je bong dus upgraden met bijvoorbeeld een precooler of een actieve kool adapter. Door gebruik van extra water, maar vooral door de actieve kool, worden er veel gevaarlijke / schadelijke stoffen uit de rook gefilterd. Actieve kool wordt ook in andere toepassingen gebruikt om te rook / lucht / water te filteren. Door je bong met actieve kool te gebruiken, weet je dat je veel gezonder bezig bent dan wanneer je het via een joint gebruikt. Want niet alleen de rook uit een joint is schadelijker, ook de tabak bevat verslavende nicotine. 

3. Een hit van een bong is aangenamer

Een hit van een bong is aangenamerEen hijs van een bong, ook wel een hit genoemd, is aangenamer, omdat de rook door het water wordt gefilterd en gekoeld. Hierdoor wordt de rook aangenamer en zachter, in plaats scherpe rook waarvan je snel kan gaan hoesten bij het inademen. Sommige bongs zijn geschikt voor ijsklontjes in de hals van de bong. Deze ice bongs kunnen de rook nog veel verder afkoelen en verzachten, waarmee je frisse hit kan nemen,
Niet alleen is de rook zachter, hij is ook vol van smaak. Je proeft de heerlijke cannabissmaak omdat je met een bong de wiet puur rookt. Je wilt deze geweldige sensatie niet verpesten door ranzige tabak. Wil je een andere smaak erdoorheen proeven, dan is het ook mogelijk het water te voorzien van een smaakje, of een andere vloeistof dan water te gebruiken.

4. Een bong is krachtiger

Bongs geven een krachtigere en directere hit. Je hebt niet veel nodig. Een klein beetje wiet is voldoende om met maar 1 of 2 inhalaties goed stoned of high te laten zijn. Omdat je het alles in één teug opzuigt, komt de THC direct in je lichaam, in je bloedbaan. Anders dan bij een joint, waar je de wiet doorgaans hebt vermengd met tabak, duurt het veel langer eer je alle wiet binnen hebt. Bij een bong klapt het er gelijk op. Bij een vaporizer derentegen kun je wel alles uit je wiet halen, het gebruik is efficiënter, omdat er niets verloren gaat door verbranding. Echter een vaporizer geeft een hele andere 'high' dan wanneer je met een bong rookt. Als je gewend bent met een bong te roken, met het bijhorende effect, zul je veel meer wiet in een vaporizer gebruiken om hetzelfde effect te behalen. Een bong is gewoonweg veel krachtiger.

5. Bongs kun je upgraden en uitbreiden

Bongs kun je upgraden en uitbreidenEen bong is modulair, dat wil zeggen dat je je bong kunt upgraden en uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld een andere bowl er op zetten, of zelfs 2 bowls tegelijkertijd. Je kunt er koolstoffilter adapter er tussen zetten. Of uitbreiden met een of meerdere precoolers of ash catchers. Wil je soms wiet of hasj roken, maar een andere moment liever willen dabben? Je hebt je bong zo verandert in een dab rig door gebruik te maken van een banger of dab nail. En van al deze bong onderdelen en accessoires is er natuurlijk een grote diversiteit in een soorten, maten en kleuren, waarmee je je bong naar wens kunt blijven veranderen.

6. Een bong is duurzamer

Bongs zijn duurzamer dan andere apparaturen. Een bong is meestal gemaakt van glas. Het bevat in tegenstelling tot vaporizers geen accu's en andere elektronica dat kapot kan gaan. Ook de ecologische footprint van een bong is vele male lager dan die van een vaporizer. Bedenk je eens wat voor materialen allemaal in een vaporizer zitten, gemaakt van grondstoffen die gewonnnen moeten worden. Neem daarbij ook de levensduur ervan in gedachte en je komt al snel tot de conclusie dat het gebruik van een bong veel duurzamer is. Een bong gaat namelijk erg lang mee. Totdat je een glazen bong kapot laat vallen, maar dan is het glas wat goed recyclbaar is. Bij een bong vebrand je in tegenstelling tot een joint geen onnodige zaken en is er geen verspilling van papier en dergelijk. Niet alleen een milieu aspect, ook een kostenoverweging speelt hier mee. Een bong is misschien duurder in aanschaf dat een jointje, maar je hebt het bedrag al heel snel terugverdiend. Een bong kun je makkelijk schoon maken, waardoor deze ook erg lang mee kan.

7. Een bong roken is een ritueel, een zen-moment, een sensatie

Wat sommige bij het bouwen van een jointje een zen momentje is, is dat bij een bong ook het geval, waarbij de sensatie alleen maar verlengd en groter wordt zodra je de bong gebruikt. Het klaarmaken van een bong is haast een ritueel. Of je haalt de bowl eraf, of je laat hem er op zitten, steekt het aan, met een aansteker of met speciaal hemp wick voor de fijnproevers. Eenmaal aan is het een puur genot, een sensatie om het typerende borrel geluid van het water in je bong te horen, je de bong met rook gevuld zien worden en de weg langs allerlei percolators omhoog vindt om uiteindelijk de fijne smaak te proeven van de hit die je neemt. Vervolgens haal je je duim van de kick / carb hole (klapgat) of je tilt de bowl op, om zo de rook in één teug op te zuigen. Dit is een ervaring dat je echt zelf ervaren moet hebben. Er gaat niets boven het gebruik van een bong. Het bouwen van een jointje en het doorgeven tijdens een rooksessie heeft ook wel wat, maar haalt het bij lange na niet bij het gebruik van een bong. Het roken, of eigenlijk 'dampen', met een vaporizer is echt al helemaal saai vergeleken met een bong. 

8. Een bong is een pronkstuk

Gebruik je de bong niet, dan is je bong echt een pronkstuk voor in huis. Vooral de grotere, stoerdere en uitgebreidere modellen, zoals bongs met percolators en bongs met precoolers, zijn ware kunstwerken dat een prominenten plaats in huis mag hebben. Op tafel, op een dressoir of kast. Mits je natuurlijk de bong mooi schoon houd, is bong prachtig om naar te kijken. Sommigen houden van een simpele rechte bong zonder fratsen. De andere maakt er een heel laboratiumapparaat van, zo lijkt het met alle aangesloten toeters en bellen. Hoe dan ook, een bong is pronkstuk waar je trots op kunt zijn!

d smoke bong als pronkstuk

Inloggen

account aanmaken