Wat is een ice bong? En waarom zou je ijs in je bong doen?

Wat is een ice bong? En waarom zou je ijs in je bong doen?

Bong liefhebbers begrijpen waarom het roken van een bong zo fijn is. Het rookt puur en het water zorgt voor een heerlijke smakende hit, door de rook te koelen. Een ice bong zorgt er voor een nog beter verkoelende effect en verzachting van de rook. En met warm weer is een bong gevuld met ijs natuurlijk ook lekker verkoelend. In dit artikel leggen we alles uit rondom het gebruik van icebongs. 

Wat is een ijsbong?

ice bong ijsbong informatieEen ijsbong / ice bong is een bong die ice notches bevat. Ice notches, of soms ook ice catchers genoemd, zijn geknepen glasformaties in het lichaam van de bong, inkepingen die het ijs boven de waterkamer houden. Ze bevinden zich over het algemeen boven alle percolators in de bong en zijn de laatste filtratiestop voordat de rook in het mondstuk stroomt. Bongs met ijsvangers, ook wel ijsbongs genoemd, zijn een must voor rokers die hun rook extra koel houden

De meeste rokers verkiezen bongs boven andere rookmethoden, zoals glazen pijpen. De reden is simpel. Als je een bong rookt, koelt de rook af dankzij filterfuncties zoals de waterkamer en, in duurdere bongs, percolators. Op een gegeven moment besloot een creatieve roker dat het gebruik van ijs de rook nóg meer zou afkoelen. Maar als de ijsblokjes smelten, zouden ze uiteindelijk in de waterkamer vallen. Vandaar dat de ice notches zijn geintroduceerd.. 

Wat zijn ice notches, wat is een ijsvanger / ice catcher?

Een ijsvanger, ice notches, (ook wel ijsinkepingen genoemd) is een groep inkepingen die zich gewoonlijk in de hals van een bong bevinden, die ijs kan vasthouden / tegenhouden..

Deze inkepingen kunnen op veel verschillende manieren worden ontworpen, maar het belangrijkste doel is om een ​​platform voor ijs te creëren, zonder de luchtstroom tijdens het roken te beperken.

Waarom zou je ijs in een bong doen?

Zoals hierboven al staat beschreven, komt het er op neer dat de rook meer koelt. Het gebruik van ijs is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel aangenaam. Ook bij lekker weer, als het warm is, kan een koele bong erg lekker zijn. 

Door ijs in je bong te doen, wordt het filtratieproces van je bong naar een hoger niveau getild. Wanneer rook door het lichaam van de bong stroomt, zal deze uiteindelijk het ijs raken, waardoor de temperatuur van de rook naar een nog comfortabeler niveau wordt gebracht. Zelfs met een paar ijsblokjes zal het extra koelvermogen een merkbare invloed hebben op de rook.

U moet echter het waterpeil in de waterkamer goed in de gaten houden. Omdat het ijs geleidelijk zal smelten, moet u controleren hoe vol de waterkamer is en deze gaandeweg leegmaken.

Heb je een ice bong nodig? Zijn ice notches nodig?

Nee, het gebruik van ijs in je bong is een persoonlijke voorkeur. De een houdt er van, de ander moet er niks van hebben. Veel (luxere) bongs bevatten standaard wel ice notches. Het staat natuurlijk cool, maar je hoeft het uiteraard niet te gebruiken. Toch zijn er tal van voordelen om ijs in je bong te doen.

Wat zijn de voordelen van een icebong / ijsbong?

Er is een verschil tussen het gebruik van ijs in het water van de bong en het gebruik van ijs door middel van de ice notches. Ice notches, of ice catchers, hebben een paar voordelen:

 1. Filtert en koelt de rook
  IJs koelt niet alleend er ook af, ook filtert het de rook. Doordat de rook luchstroom langs het ijs gaat, koelt de rook verder af en fiiltert deze. Het zorgt voor een schonere, zachtere en betere smakende hit.

 2. Je ademt meer rook in
  Omdat de rook wordt gekoeld en gefilterd, kan je makkelijkerer grotere hoeveelheden rook inhaleren en binnenhouden. Het resultaat ervan mag duidelijk zijn ;-)

 3. Fungeert als splash guard
  Veel rokers van een bong kennen het wel, dat per ongeluk bij het nemen van een grote hit van een bong, dat het bubbelend water dusdanig opspat dat het bongwater in je mond spat. Dat water, zeker na een paar hits, proeft echt niet lekker. Veel luxere bongs zijn voorzien van een splash guard. Dat is meestal een koepel (dome) of ander afscherming, om te voorkomen dat water om hoog spat. Maar door gaatjes of gleufjes aan de zijkant, wel de rook kan doorlaten. Het gebruik van ijsblokjes in de bong, werken deze ijsblokjes ook als een splash guard. Het houdt simpelweg het opspattende water tegen.

 4. Ziet er gewoon cool uit
  Tot slot mag het visuele aspect niet vergeten worden. Een bong gevuld met ijsblokjes ziet er gewoon letterlijk en figuurlijk cool uit. Ook op het moment dat de rook zich in bong vult en langs en tussen de ijsblokjes omhoogt trekt, ziet er bijzonder uit.
   

Is roken uit een ijsbong gevaarlijk?

Los van het feit dat roken op zichzelf natuurlijk niet gezond is (tip: gebruik actieve kool bij het roken van een bong om het minder schadelijk te maken), is het gebruik van ijs in je ice nog niet gevaarlijk. Echter moet je wel goed op het volgende letten; Als je ijsblokjes net uit de vriezer haalt, bevat de ijsblokjes veelal los rijp rondom. Als je de ijsblokjes dan direct in de bong doet en je zou gelijk een teug er van innemen, dan is het mogelijk dat je het losse rijpdeeltjes inademt. Dit zijn klin, maar scherpe ijsdeeltjes, wat irritatie in je longen veroorzaken! Het kan een oorzaak zijn van bronchitis of als je dit al hebt, dan is het zeker zaak goed op te letten. 

Er zijn 2 dingen wat je kan doen om te voorkomen dat je longirritaties krijgt van ijs in je bong:

 1. Wacht een paar minuten totdat de vorst gesmolten is. Je kan dat zien wanneer het oppervlak van de ijsblokjes glad en nat is.
 2. Spoel de ijsbllokjes snel af met lauw water. Hierdoor smelt de buitenlaag is de vorst meteen verdwenen.

IJsblokjes in het bongwater doen

Heeft jouw bong geen ice notches (ijsvanger), of is de hals van jouw bong te smal voor ijsklontjes, dan is het natuurlijk ook altijd mogelijk om ijswater te gebruiken in je bong. Koel vooraf wat water met ijsklontjes, al dan niet door het water (tijdelijk) in de vriezer te leggen, zodat deze ijskoud is als het de bong in gaat. Als de hals breed genoeg is, en je hebt geen ice notches of percolators, dan kan je ook de ijsblokjes in de bong zelf doen, dus in het water in de bong. De werking zal dan wel net iets anders zijn, maar het koelt wel.

Kan je een ice bong in de vriezer doen?

Let op, een ice bong of ijsbong betekent doorgaans niet dat de bong in de vriezer gelegd kan worden! Het is mogelijk dat het glas kan scheuren of barsten door de extreme kou, dan wel door de grote temperatuurschommelijk. Wel bestaan er bongs met een invriesbare spoel, freezable coil. Deze is afneembaar is gemaakt om in de vriezer te kunnen leggen. Het is een soort percolator, als los onderdeel die in te vriezen is, en waar de rook doorheen trekt als deze op de bong gemonteerd is. 

 

Win een Grace Glass bong SMS actie bij waterpijp-bong.nl

Inloggen

account aanmaken