Wat is een ice bong? En waarom zou je ijs in je bong doen?

Wat is een ice bong? En waarom zou je ijs in je bong doen?

Bong liefhebbers begrijpen waarom het roken van een bong zo fijn is. Het rookt puur en het water zorgt voor een heerlijke smakende hit, door de rook te koelen. Maar ben je bekend met de voordelen van het gebruik van ijs in een bong? Of beter nog, ben je bekend met de voordelen van een ijsbong? 

Als je antwoord nee is, dan hebben we goed nieuws voor je. In dit artikel duiken we in de wereld van ice bongs en de voordelen van het gebruik van ijs in een bong.

Wat is een ijsbong?

Voordat we de voordelen bespreken, laten we eerst eens kijken wat een ijsbong precies is. Een ijsbong / ice bong is simpelweg een standaard bong met een ijsvanger of een ingebouwd compartiment dat speciaal is ontworpen om ijs vast te houden. Wanneer je rook door de bong trekt, moet de rook over en rond het ijs gaan voordat het naar je longen gaat. Dit proces koelt de rook aanzienlijk af en zorgt voor een veel soepelere hit.

Deze ijsvangers in een bong heten ook wel ice notches, of soms ook ice catchers genoemd. Dit zijn geknepen glasformaties in het lichaam van de bong, inkepingen die het ijs boven de waterkamer houden. Ze bevinden zich over het algemeen boven alle percolators in de bong en zijn de laatste filtratiestop voordat de rook in het mondstuk stroomt. Bongs met ijsvangers, ook wel ijsbongs genoemd, zijn een must voor rokers die hun rook extra koel houden

De meeste rokers verkiezen bongs boven andere rookmethoden, zoals glazen pijpen. De reden is simpel. Als je een bong rookt, koelt de rook af dankzij filterfuncties zoals de waterkamer en, in duurdere bongs, percolators. Op een gegeven moment besloot een creatieve roker dat het gebruik van ijs de rook nóg meer zou afkoelen. Maar als de ijsblokjes smelten, zouden ze uiteindelijk in de waterkamer vallen. Vandaar dat de ice notches zijn geintroduceerd.. 

Wat zijn ice notches, wat is een ijsvanger / ice catcher?

Een ijsvanger, ice notches, (ook wel ijsinkepingen genoemd) is een groep inkepingen die zich gewoonlijk in de hals van een bong bevinden, die ijs kan vasthouden / tegenhouden..

Deze inkepingen kunnen op veel verschillende manieren worden ontworpen, maar het belangrijkste doel is om een ​​platform voor ijs te creëren, zonder de luchtstroom tijdens het roken te beperken.

Waarom zou je ijs in een bong doen?

Zoals hierboven al staat beschreven, komt het er op neer dat de rook meer koelt. Het gebruik van ijs is natuurlijk niet noodzakelijk, maar wel aangenaam. Ook bij lekker weer, als het warm is, kan een koele bong erg lekker zijn. 

Door ijs in je bong te doen, wordt het filtratieproces van je bong naar een hoger niveau getild. Wanneer rook door het lichaam van de bong stroomt, zal deze uiteindelijk het ijs raken, waardoor de temperatuur van de rook naar een nog comfortabeler niveau wordt gebracht. Zelfs met een paar ijsblokjes zal het extra koelvermogen een merkbare invloed hebben op de rook.

U moet echter het waterpeil in de waterkamer goed in de gaten houden. Omdat het ijs geleidelijk zal smelten, moet u controleren hoe vol de waterkamer is en deze gaandeweg leegmaken.

Heb je een ice bong nodig? Zijn ice notches nodig?

Nee, het gebruik van ijs in je bong is een persoonlijke voorkeur. De een houdt er van, de ander moet er niks van hebben. Veel (luxere) bongs bevatten standaard wel ice notches. Het staat natuurlijk cool, maar je hoeft het uiteraard niet te gebruiken. Toch zijn er tal van voordelen om ijs in je bong te doen.

Wat zijn de voordelen van een icebong / ijsbong?

Er is een verschil tussen het gebruik van ijs in het water van de bong en het gebruik van ijs door middel van de ice notches. Ice notches, of ice catchers, hebben een paar voordelen:

 1. Verkoelende werking
  Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van ijs in een bong is de koelende werking. Warme rook kan soms irriterend zijn voor de keel, vooral voor mensen die gevoelig zijn of nieuw zijn bij het roken. Door ijs te gebruiken, wordt de rook afgekoeld, waardoor het zachter wordt voor de keel en longen.

  IJs koelt niet alleen af, ook filtert het de rook. Doordat de rook luchtstroom langs het ijs gaat, koelt de rook verder af en filtert deze. Het zorgt voor een schonere, zachtere en betere smakende hit.

 2. Grotere hits / meer rookinname
  Omdat ijs de rook wordt koelt en filtert, kan je makkelijkere grotere hoeveelheden rook inhaleren en binnenhouden, zonder te hoesten. Het resultaat ervan mag duidelijk zijn ;-) Dit kan de ervaring intensiveren en kan vooral nuttig zijn voor medische gebruikers die grote hoeveelheden cannabis nodig hebben voor hun symptomen. 

 3. Fungeert als splash guard
  Veel rokers van een bong kennen het wel, dat per ongeluk bij het nemen van een grote hit van een bong, dat het bubbelend water dusdanig opspat dat het bongwater in je mond spat. Dat water, zeker na een paar hits, proeft echt niet lekker. Veel luxere bongs zijn voorzien van een splash guard. Dat is meestal een koepel (dome) of ander afscherming, om te voorkomen dat water om hoog spat. Maar door gaatjes of gleufjes aan de zijkant, wel de rook kan doorlaten. Het gebruik van ijsblokjes in de bong, werken deze ijsblokjes ook als een splash guard. Het houdt simpelweg het opspattende water tegen.

 4. Betere smaak
  Het toevoegen van ijs aan je bong kan ook de smaak van de rook verbeteren. Door de rook te koelen, worden sommige van de hardere, minder aangename smaken van cannabis geminimaliseerd, wat resulteert in een zachtere, meer plezierige smaak.

 5. Ziet er gewoon cool uit
  Tot slot mag het visuele aspect niet vergeten worden. Een bong gevuld met ijsblokjes ziet er gewoon letterlijk en figuurlijk cool uit. Ook op het moment dat de rook zich in bong vult en langs en tussen de ijsblokjes omhoog trekt, ziet er bijzonder uit.
   

Is roken uit een ijsbong gevaarlijk?

Los van het feit dat roken op zichzelf natuurlijk niet gezond is (tip: gebruik actieve kool bij het roken van een bong om het minder schadelijk te maken), is het gebruik van ijs in je ice nog niet gevaarlijk. Echter moet je wel goed op het volgende letten; Als je ijsblokjes net uit de vriezer haalt, bevat de ijsblokjes veelal los rijp rondom. Als je de ijsblokjes dan direct in de bong doet en je zou gelijk een teug er van innemen, dan is het mogelijk dat je het losse rijpdeeltjes inademt. Dit zijn klin, maar scherpe ijsdeeltjes, wat irritatie in je longen veroorzaken! Het kan een oorzaak zijn van bronchitis of als je dit al hebt, dan is het zeker zaak goed op te letten. 

Er zijn 2 dingen wat je kan doen om te voorkomen dat je longirritaties krijgt van ijs in je bong:

 1. Wacht een paar minuten totdat de vorst gesmolten is. Je kan dat zien wanneer het oppervlak van de ijsblokjes glad en nat is.
 2. Spoel de ijsblokjes snel af met lauw water. Hierdoor smelt de buitenlaag is de vorst meteen verdwenen.

IJsblokjes in het bongwater doen

Heeft jouw bong geen ice notches (ijsvanger), of is de hals van jouw bong te smal voor ijsklontjes, dan is het natuurlijk ook altijd mogelijk om ijswater te gebruiken in je bong. Koel vooraf wat water met ijsklontjes, al dan niet door het water (tijdelijk) in de vriezer te leggen, zodat deze ijskoud is als het de bong in gaat. Als de hals breed genoeg is, en je hebt geen ice notches of percolators, dan kan je ook de ijsblokjes in de bong zelf doen, dus in het water in de bong. De werking zal dan wel net iets anders zijn, maar het koelt wel.

Kan je een ice bong in de vriezer doen?

Let op, een ice bong of ijsbong betekent doorgaans niet dat de bong in de vriezer gelegd kan worden! Het is mogelijk dat het glas kan scheuren of barsten door de extreme kou, dan wel door de grote temperatuurschommelingen. Wel bestaan er bongs met een invriesbare spoel, freezable coil. Deze is afneembaar is gemaakt om in de vriezer te kunnen leggen. Het is een soort percolator, als los onderdeel die in te vriezen is, en waar de rook doorheen trekt als deze op de bong gemonteerd is. 

Conclusie

Het gebruik van ijs in een bong of het investeren in een ijsbong kan je rook ervaring aanzienlijk verbeteren. Of je nu een nieuwe gebruiker bent die op zoek is naar een zachtere manier om cannabis te roken, of een ervaren gebruiker die zijn rookervaring wil intensiveren, ijs in een bong of een ijsbong kan de manier waarop je rookt veranderen.

Het gebruik van ijs helpt niet alleen om de rook af te koelen, waardoor het gemakkelijker en aangenamer wordt om in te ademen, maar het kan ook de smaak van je rook verbeteren door de hardere smaken van de cannabis te verzachten. Daarnaast kunnen de grotere hits die mogelijk worden gemaakt door het gebruik van ijs je ervaring intensiveren, wat vooral nuttig kan zijn voor medische gebruikers.

IJsbongs bieden het extra voordeel van gebruiksgemak en functionaliteit. Met een speciaal ontworpen ijscompartiment hoef je je geen zorgen te maken over het morsen van water of het blokkeren van je downstem.

Als je je rookervaring naar een hoger niveau wilt tillen, kan het gebruik van ijs in je bong of het investeren in een ijsbong precies zijn wat je nodig hebt. Vergeet niet om verantwoordelijk te zijn, te genieten van de ervaring en bovenal, te blijven experimenteren om de rookervaring te vinden die het beste bij jou past.

 

Ben je overtuigt van de voordelen van ice bongs? Bekijk dan ons assortiment ice bongs door hier te klikken.

 

Inloggen

account aanmaken