Wat is dabben en hoe dab je cannabisconcentraten?

Wat is dabben en hoe dab je cannabisconcentraten?

Dabben. Het wordt in Nederland steeds populairder. Maar wat is het, wat heb je er voor nodig en hoe werkt het precies? In dit artikel op Waterpijp-bong.nl lees je alles over het dabben.

 

Wat zijn dabs?

dab cannabisconcentraten

Dabs zijn geconcentreerde doses cannabis die worden gemaakt door THC en andere cannabinoïden te extraheren met een oplosmiddel zoals butaan of koolstofdioxide, wat resulteert in plakkerige oliën. Afhankelijk van hun consistentie worden deze cannabisconcentraten ook wel wax, shatter, budder, butaan hasjolie (BHO) of gewoon dab genoemd. Het roken van dabs als consumptiemethode bestaat al minstens een decennium, maar de komst van meer geavanceerde extractiemethoden heeft geleid tot een stortvloed aan cannabisconcentraten die de populariteit van dabben hebben vergroot. Voor in Amerika is dabben heel erg poplair, waarbij de populairitet in Nederland elk jaar steeds groter wordt.

Cannabisconcentraten zijn veel krachtiger (geconcentreerder) dan gewoon wiet, dus je hebt maar een kleint beetje nodig. Wiet bevat doorgaans tussen de 15% en 25% THC, terwijl concentraten varieren tussen de 50% en maarliefst 80% THC, afhankelijk van extracttype en kwaliteit. Extracten bevatten tevens veel minder plantmateriaal. Je inhaleert dus meer cannabinoïden (bijvoorbeeld THC en CBD) en minder verbrande hars en andere stoffen. 

Wat is dabben?

Dabben is het (flits) verdampen van cannabisconcentraten, dabs, zodra ze op een heet oppervlak, meestal een nail, zijn aangebracht en worden ingeademd door gebruik te maken van een dab rig.
Dabben is niet voor iedereen weggelegd, voorals als je een beginned (cannabis) roker bent. Het doseringsproces dient veel nauwkeuriger gedaan te worden, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kan het dabben van concentraten goede effecten en unieke fysieke verlichting bieden. Dabben is tevens minder ongezond dan gewoon roken van een bong, omdat je de dab vaped, verdampt, en omdat er minder plantmateriaal in dabs zit.

Wat heb je nodig om te kunnen dabben?

Uiteraard heb je de dabs, de cannabisconcentraten, nodig. Dat zal je zelf ergens moeten verkrijgen, of zelf moeten extraheren. De tools voor het dabben zijn bij hier wel te kopen. De volgende tools heb je nodig:

Dab rig

Een dab rig kan een gewone bong zijn, waarbij je in de socket van de bong een nail of een banger doet. Dus een bong zonder bowl, waarbij het de voorkeur heeft dat de socket recht staat i.p.v. schuin.

Nail / Banger

Dit is net als de bowl voor je bong en waar je het concentraat in gaat doen. Een nail is vaak van glas of oersterk titanium. Ook kan je gebruik maken van een banger. Dat is eigenlijk een soort bowl, maar geschikt voor concentraten, in de vorm van een emmertje die je van onder kan verhitten. E-nails, t.b.v. elektronisch dabben, komt ook steeds vaker voor. Bij het kiezen van de juiste nail of banger moet je uiteraard letter op de juiste socket joint maat en of dit een mannetje of vrouwtje is (male / female connector), zodat het past op het type socket van jouw bong. Heeft jouw bong een vrouwelijke socket, dan heb je een mannelijke nail of banger nodig en vice versa.

Dabber

Een dabber is een tool, een stuk gereedschap, om de plakkerige concentraat op de nail aan te brengen. De beste dabbers zijn gemaakt van titanium en hebben diverse vormen, zoals: balpen, naaldpunt, schep, lepel, peddel, enz. De juist tool, de juiste vorm, kies je afhankelijk van de textuur en de vastigheid van het concentraat dat je wil dabben. 

Carb cap

Een carb cap is een een soort dop of deksel, om je nail af te sluiten. Het gebruik van een carp cap is niet noodzakelijk, maar kan wel erg handig zijn om de luchtstroom te reguleren. Voorals als je heel precies wil dabben, waarbij elektronisch dabben, waarmee je de precieze temperatuur kunt regelen, kan een carb cap een uitkomst zijn.

Torch aansteker

De nail of banger dient sterk verhit te worden, zodat de dabs, de cannabisconcentraten, verdampen. Dat verhitten gaat alleen met een torch aansteker. Nog beter is het om een elektronisch dab nail te gebruiken. Daarbij heb je natuurlijk geen aansteker bij nodig en kan je de temperatuur doorgaans instellen tussen de 0 en 700 graden.


Hoe cannabisolie en concentraten doseren?

hoe cannabisolie en concentraten doseren

Het doseren en afmeten kan vrij lastig zijn. Verschillende extracten hebben verschillende THC-concentraties, dus het is handig om te weten hoe krachtig je concentraat is voordat je gaat dabben. Het wordt over het algemeen aanbevolen om klein te beginnen en de dosis te verhogen als je je daar prettig bij voelt.

Een kleine dosis is niet groter dan een kruimel. Het ziet er misschien niet zo veel uit, maar dat is een hoop THC dat binnenkomt. Dabben kan veel intenser aanvoelen voor degenen die alleen maar normale wiet of hasj gewend is, maar naarmate je tolerantie zich aanpast, worden de effecten minder schokkend. Begin dus met zogenaamd 'micro-dabben', door een heel klein beetje te nemen. Je kunt altijd nog een keer een dab nemen.Hoe moet je dabben?

Zodra je je dab rig heb opgezet en je de nodige middelen hebt voorbereid, kun je aan de slag. Het is aan te raden om te zitten tijdens het dabben, aangezien het best intens kan zijn.

Stap 1: Doe je torch aansteker aan en richt de vlam rechtstreeks op de nail of banger. De meeste zullen de nail verhitten totdat deze roodgloeiend begint te worden. 

Stap 2: Zodra de nail heet is, zet je de torch aansteker uit. Het is aan te bevelen om een quartz nail of banger ongeveer 45 seconden af te laten koelen. Voor een titanium nail geldt ongeveer 10 seconden, zodat de oppervlaktetemperatuur niet te hoog is.

Stap 3: Breng de dab rechtstreeks aan op de nail met je dabber, je tool. Je concentraat begint direct te smelten en te verdampen, waarbij rook ontwikkeling is. Begin daarom ook meteen met het aanzuigen van de bong of bubbler. Het draaien van je dabberpunt op de nail kan helpen voorkomen dat er olie wordt versplid die aan de dabber tool blijft plakken. 

Stap 4: Als je een carb cap gebruikt, breng dan vervolgens deze carb cap aan op de nail en stop met inhaleren. De carb cap helpt de luchstroom te reguleren. 

Stap 5: Adem uit en geniet van het gevoel dat je nu hebt gekregen!

Waarschuwing: Nails worden extreem heet tijdens het dabben. Wees voorzichtig bij het hanteren ervan en wacht altijd totdat alle onderdelen zijn afgekoeld, voordat je het aanraakt.

 

E-nails en elektronisch dabben

e nail elektronisch dabben

Bovenstaande beschrijving legt uit hoe je moet dabben met een een traditionele torch aansteker en nail. Maar het is ook mogelijk elektronisch te dabben met behulp van een e-nail. Maar wat is dat nou precies?

Het 'elektronisch' slaat op het feit dat je de nail, doorgaans een titanium nail, verhit door middel van een coil, een spoel, die je om een titanium nai doet. Of eigenlijk, je steekt de tianium in de spoel. Die coil is verbonden met een elektronisch verhittingunit dat werkt op stroom. Dat kan een desktop model zijn, met een stekker in het stopcontact. Maar elektronisch dabben kan ook via een portabel, draagbaar, vaporizer(pen) dat geschikt is voor concentratie. Deksktop modellen, tafelmodellen, zijn doorgaans veel krachtiger en kwalitatief een stuk beter. Je kunt de temperatuur regelen van 0 tot 700 graden. Doordat de coil verhit wordt, verhit je hiermee de titanium nail, in plaats van dat je dat met een aansteker doet. Met elektronisch dabben heb je absolute controle over de juiste temperatuur dat je nodig hebt voor jouw type concentraat dat je gebruikt. Geintressed in een complete elektronische dab rig set, stel er dan een samen en koop de kante klare dab rig uit ons assortiment.

 

Inloggen

account aanmaken