Wat is een goede bong?

Wat is een goede bong?

Wat is een goede bong? Om antwoord te krijgen op die vraag moeten we je eerst de verschillen tussen de verschillende soorten bongs uitleggen. Als je namelijk het ene type bong wil gebruiken voor iets waar je een ander type bong eigenlijk voor nodig hebt, dan heb je wellicht geen goede bong (voor jouw gebruikersdoel), terwijl de bong zelf wellicht kwalitatief goed is. En wat is nu eigenlijk een kwalitatieve goede bong? In dit artikel leggen we het je uit!

 

Soorten en type bongs

In de wereld van bongs kennen we heel veel soorten, typen en varianten. Uiteraard is er dan ook nog een verschil tussen het materiaal waaruit de bong is gemaakt, zoals bijvoorbeeld glas, acryl (plastic) of keramiek. Glas is verreweg het meest gebruikte materiaal voor een bong. Het heeft enorm veel voordelen t.o.v. andere materialen, hoewel andere materiaal ook weer hun eigen voordelen hebben. Lees hier meer over in ons artikel "Wat is het verschil in materiaal waar de bong van is gemaakt?" Voor de een is een glazen bong een goede bong. Maar voor de ander die makkelijk iets uit zijn handen laat vallen of te ruw met een bong omgaat, is glas misschien niet zo'n goed materiaal en prefereert daardoor dan een bong van plastic. 

Om het vergelijken eenvoudiger te maken, gaan we in onderstaand overzicht uit van glazen bongs. Binnen de glazen bongs vind je nu eenmaal ook de meeste soorten terug. We kennen in hoofdzaak de volgende soorten bongs:

Standaard bong

Een standaard bong is bong dat enkel een downpipe met bowl bevat. De vorm varieert van een rechte tot beaker (bekerglas) bong. Standaard bongs zie je in principe in allerlei vormen en kleuren, met verschillende soorten opdruk. Een voorbeeld van een goede standaard bong is bijvoorbeeld de Wave Boost Glass Bong transparant.

een goede standaard bong

Ice bong / ijsbong

Een ice bong is een standaard bong, maar dan met in de hals inkepingen. Dit worden "ice notches" genoemd. Door deze inkepingen is het mogelijk ijsklontjes in de hals van de bong te doen. Je doet deze dus via het mondstuk, de bovenste opening van de bong, in de bong. De inkepingen houdt het ijs tegen. Het voordeel van het gebruik van ijs in een bong is dat de rook gekoeld wordt en daarmee zachter wordt. De hit uit de bong wordt hiermee comfortabeler. Je hoest daardoor ook minder snel. Bovendien is het ook verfrissend. Een voorbeeld van een goede ice bong is bijvoorbeeld de D-SMOKE Pure 9 mm Classic 12 inch Bong.

een goede ice bong ijsbong

 

 Percolator bong

Een percolator bong is een standaard bong waar vaak een aparte ruimte in de bong zit waar ook water in kan. Het water zit dan zowel in onderste deel van de bong, in het reservoir, als in de percolator kamer. Een percolator is een mechanisme dat zorgt voor doorstroming van de lucht (rook) door het water, waarbij veel belletjes in het water wordt gemaakt. Deze sterke interactie met het water zorgt er voor dat de rook wordt gekoeld én gefilterd. Hoe meer interactie, des te beter de koeling en filtering. Er bestaan verschillende soorten percolators echter het doel ervan is allemaal hetzelfde. Een bong kan meerdere percolators bevatten. Vaak is een percolator bong ook een ice bong. Een voorbeeld van een goede percolator bong is bijvoorbeeld de D-SMOKE Stoner Hustler Bong.

een goede percolator bong

Precooler bong

Een precooler bong is bong dat een pre-cooler bevat. Ook wel ash catchers genoemd. Het voordeel van een precooler is, zoals de naam al zegt, is dat de rook voorkoelt (en filtert) voordat het de bong in komt. Je krijgt dus betere rook, wat de hit ten goede komt. Ook wordt je bong zelf minder snel vies. Precoolers zijn er ook in allerlei soorten en maten. Ook kunnen deze zelf ook percolators bevatten. Een voorbeeld van een goede precooler bong is bijvoorbeeld de Thug Life OG Series Perc Bong Green + precooler

een goede precooler bong

Dab bong

Een dab bong, of populair gezegd: een dab rig, is een bong dat in plaats van een bowl, een andere kop bevat waarmee je concentraten kunt roken. De concentraten, zoals wax, olie, dab, worden in principe niet verbrand maar verhit. Het wordt als het ware verdampt en die rook/damp neem je tot je. Een voorbeeld is een "banger", ipv een normale bowl. Het is een als het ware een kommetje waar je de concentraten in doet en je verhit de onderkant hiervan. Ook bestaan er "nails". Door de nail eerst te verhitten en smelt/verdampt de concentraten zich meteen als je het hier in/op doet. De werking is uiteindelijk hetzelfde. 
Een dab bong kan dus ook een percolator bong zijn (en dus ook een ice bong), het enige verschil is dus de bowl. Je kunt dus in principe van elke bong een dab bong maken door de bowl te vervangen. Het enige is dat men een dab bong vaak op tafel wil laten staan, waardoor je de bong niet hoeft vast te houden en dus je houden vrij hebt voor het verhitten en toevoegen van de dab. Daarom wordt er ook vaak een "bubbler" als bong gebruik. Een voorbeeld van een goede dab bong is bijvoorbeeld de D-SMOKE Atmosphere Banger Bubbler.

een goede dab bong rig

 

Bubbler bong

Een tafelmodel bubbler bong is een bong met een kromme hals. De bubbler staan op zijn voet op tafel en door de kromming van de hals van de bong naar je toe, kan je zo je mond op zetten, zonder de bong vast en schuin te houden als bij een normale bong.

Een normale bubbler is eigenlijk een compacte mini bong, of handformaat bong. Een voorbeeld van een handzame bubbler is bijvoorbeeld de D-SMOKE Peace Seekah Double Perc Bubbler.

voorbeeld bubbler

 

Ook een bubbler kan percolators bevatten. Door de kromming van de hals zijn de meeste bubblers echter vaak géén ice bongs. Een voorbeeld van een goede bubbler is bijvoorbeeld de D-SMOKE Mental High Blue Bubbler.

een goede bubbler

 

Electric bong / electric dab bong

Met een electric bong wordt een dab bong bedoeld, waarmee je de nail elektrisch verhit in plaats van met een aansteker. Hierdoor kan je de temperatuur elektronisch precies regelen en is het op temperatuur brengen een stuk makkelijker. In principe kan je van elke bong een electric bong maken om te dabben. Een voorbeeld van een kit waarmee je je bong omtovert tot een electric dab rig is de Electronic Pulsar Enail Dab Kit in Case met rits of de Electronic Pulsar Enail Dab Kit in Aluminium Suitcase.

 een goede electric bong  een goede electric dab rig  

Wat maakt een bong dan een goede of slechte bong?

Als je uit bent waar wat voor een soort bong je op zoek bent, zal je binnen dat type bong op zoek moeten gaan naar een goede bong. Maar wat maakt een bong dan goed of slecht? 

Dikte en kwaliteit van het glas

De kwaliteit van het glas van de bong is groot deel bepalend van de kwaliteit van de bong. Hoe dikker het glas hoe beter. Want hoe dikker het glas, des te robuuster en dus minder kans op breken. Dun glas kan snel breken door grote temperatuurschommelingen of doordat het een (klein) tikje krijgt. Bovendien is dikker glas zwaarder. Het voordeel van een zware bong is dat deze minder makkelijk omvalt. Dan is ook handig bij het gebruik van precoolers of andere uitstekende accessoires waardoor een gewicht is wat een bong in onbalans kan brengen. 

Een goede bong is gemaakt van hittebestendig glas. Meestal is dat borosilicaatglas, of soms laboratoriumglas genoemd. Doordat de bong en met name de bowl, downstem (downpipe / chillum) heet wordt, is het belangrijk dat het glas tegen deze hitte kan, zonder direct te knappen. Borosilicaatglas is hitte bestendig. Maar wanneer je gaat dabben, dus de bowl extreem verhitten door een (torch) vlak hier op te houden, is het beter om glas te hebben dat nóg beter tegen de hitte kan. Vaak is dit dan kwartsglas (quartz) wat hier wordt gebruikt. 

Het soort en aantal percolators

In de categorie van percolator bongs, is het gebruikte soort percolator en het aantal percolators in een bong bepalend of het een goede percolator bong is. Er zijn verschillende soorten percolators die in een bong verwerkt kunnen zijn. Vaak is bepalend hoeveel buisjes en gaatjes deze bevat, want hoe meer, des te meer wordt de rook verspreid en des te meer verdeelde interactie met het water. Een veel gebruikte percolator is bijvoorbeeld de "honeycomb percolator", "tree arm percolator" en "drum percolator". Hierop bestaan eindeloos aantal variaties, maar de basis is gelijk. Iets kan snel een "percolator" genoemd wordt als het maar een apart kamer en/of buisjes met gaatjes bevat, los van de downpipe in de bong wat er voor zorgt dat het gaat bubbelen. In dit geval is "meer = beter". Dus hoe meer interactiemogelijkheden er zijn van de rook met het water, des te beter.

Ook geldt dat hoe meer percolators in een bong zitten, hoe beter het is (voor dit doel). Dus als de bong verder helemaal identiek hetzelfde is, maar de een bevat slechts één percolator en de ander twee percolators, dan is diegene met twee percolators de beter. (nogmaals: als de rest identiek is).


Combinaties van functies (compleetheid)

Een goede bong heeft een combinatie van de eerder genoemde functies. Dus een bong die én een ice bong is én een of meer percolators bevat. Nóg beter is als deze bong gemaakt is van dik glas en bijvoorbeeld bevat over een precooler. Dus een alles-in-1 bong. Maar een bong met allerlei percolators maar die gemaakt is van goedkoop dun glas, is wellicht weer geen goede bong, omdat deze snel kapot kan.

 

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak kan ook bepalend zijn of je een bong goed of slecht vind. Dit is natuurlijk erg subjectief, dus persoonlijk. De een wil snel een vuurtje erbij houden, hit nemen en wegzetten. Terwijl de ander het gebruik van een bong, het klaarmaken tot en met de schoonmaak ervan, een heel ritueel vindt. 

Een rechte standaard bong is bijvoorbeeld wat makkelijker en sneller schoon te maken dan een bong met verschillende percolators. Bij deze laatste type bongs kan je er namelijk nauwelijks met een borsteltje bij. De schoonmaaktechniek is daarbij dus anders. Voor de een maakt dat niets uit, terwijl dat wel voor een ander is. Een goede bong qua gebruiksgemak is dus van persoon tot persoon verschillend.


Het merk bong

Als je een goede bong zoekt, wat een verzameling is van een of meer goede van de genoemde eigenschappen, dan doe je er meestal wel goed aan om voor een goed merk te kiezen. Goede merken leveren over het algemeen goede bongs. Een goed merk voor een bong kan bijvoorbeeld zijn: Black Leaf, Blaze, D-SMOKE, Tsunami, Boost of Grace Glass. Bongs van deze merken zijn kwalitatief goed, dus dan weet je op voorhand al dat je iets goeds in huis haalt. 

 

De grootte van de bong

Bongs hebben verschillende groottes. Sommige zijn klein, bijvoorbeeld 16 cm of zelfs kleiner. En sommige zijn erg groot en lang, bijvoorbeeld van zo'n 60 cm. Het formaat van de bong zegt echter niets of het een goede of slechte bong is. De een wil nu eenmaal iets kleins, terwijl de ander iets groots wil. Subjectief dus. Ook is het gebruik (en dus gebruiksgemak) van een grote bong anders dan die van een kleine bong. Dus niet beter of slechter, maar anders. 

 

Een goede bong afhankelijk van het budget

Als je een bong wil kopen is het natuurlijk ook afhankelijk van hoe hoog/laag je budget is. Wat voor een bong je voor dat bedrag kunt kopen. Als de prijsklasse van de bong tot bijvoorbeeld 25 euro is, kan je daar een goede standaard bong voor kopen. Qua functies of kwaliteit kan je het natuurlijk niet vergelijken met een bong van bijvoorbeeld 150 euro. Een duurdere bong bevat vaak of meer functies en/of is gemaakt van beter kwaliteit glas.

Op wat uitzonderingen na geldt vaak: hoe duurder de bong, hoe beter. Al is het natuurlijk maar net wat je zoekt. Als je een standaard bong zoekt, is deze vaak goedkoper dan een percolator bong. De goedkopere bong zou dan voor jou de betere bong zijn. 

 

Het is bepalend welke eisen je zelf aan de bong stelt

Uiteindelijk zijn je eigen wensen en eisen bepalend. Want je hebt bijvoorbeeld bongs in allerlei prachtige vormen en kleuren. Qua pronkstuk heel mooi, maar misschien zijn deze wel wat breekbaarder of fragieler, of is het gebruiksgemak net wat minder. Een goede of slechte bong is dus erg subjectief. Wat de een fijn en prettiger vind, vindt de ander verschrikkelijk. Nog los van het kwaliteit van het gebruikte glas. 

Dus ben je op zoek naar een goede bong, kijk dan eerst welk budget je er voor over hebt. Vervolgens kijk je wat je minimaal aan functies wil hebben en bepaal dan wat binnen die klasse voor jou een goede bong is.


Hulp bij uitzoeken van een bong

Heb je hulp nodig bij het vinden van de perfecte bong voor jou? Of weet je niet wanneer iets van goed kwaliteit glas is gemaakt of niet, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag bij het uitzoeken een kopen van een goede bong. Dus heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Nu je helemaal ingelezen bent en weet wat voor soorten bongs er zijn en waar je op moet letten, is het nu tijd om de juiste bong voor jou te vinden! Bekijk hier ons volledige assortiment bongs.

 

Inloggen

account aanmaken