Wat is wiet?

Wiet, of andere termen die je er voor hebt zoals marihuana, kruid, pot, gras, ganja, Mary Jane, ken je wel. Maar wat is wiet nu eigenlijk precies?

Wiet is een groenachtig grijs mengsel van de gedroogde bloemen van Cannabis sativa plant, of wel de hennepplant. Wiet is niets anders dan de gedroogde, verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de hennepplant. Het ziet er uit als gedroogde bloemtopjes en varieert in kleur van grijsgroen tot groenbruin. Voor de sterkte van wiet maakt het uit of alleen het bovenste gedeelte van de plant genomen wordt of ook het middelste deel.

Sommige mensen roken marihuana in handgerolde sigaretten die joints worden genoemd; in pijpen, waterpijpen (bongs genoemd), of in blunts (marihuana gerold in sigarenwraps). Marihuana kan ook worden gebruikt om er thee van te trekken en, vooral wanneer het wordt verkocht of geconsumeerd voor medicinale doeleinden, wordt vaak gemengd in voedingsmiddelen (eetbare producten) zoals brownies, koekjes of snoepjes. Verdampers worden ook steeds vaker gebruikt om marihuana te consumeren. Sterkere vormen van marihuana omvatten sinsemilla (van speciaal verzorgde vrouwelijke planten) en geconcentreerde harsen die hoge doses marihuana's actieve ingrediënten bevatten, waaronder honingachtige hasjolie, wasachtige budder en harde amberachtige shatter. Deze harsen worden steeds populairder onder degenen die ze zowel recreatief als medisch gebruiken.

De belangrijkste psychoactieve (geestverruimende) chemische stof in marihuana, verantwoordelijk voor de meeste bedwelmende effecten die mensen zoeken, is delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). De chemische stof wordt aangetroffen in hars, geproduceerd door de bladeren en knoppen, voornamelijk van de vrouwelijke cannabisplant. De plant bevat ook meer dan 500 andere chemicaliën, waaronder meer dan 100 verbindingen die chemisch verwant zijn aan THC, cannabinoïden genoemd.

 

Inloggen

account aanmaken