Wat is het verschil in effect tussen sativa en indica wiet?

sativa vs indica wiet

Er zijn verschillende wietsoorten op de markt. Dit zijn zogemaamde Sativa of Indica cannabissoorten, waarbij tegenwoordig ook enorm veel soort van kruizingen bestaan. Maar wat is het verschil in effect tussen een Sativa en een Indica wietsoort? In dit wiki artikel lees je alles over de verschillen.

Attentie: Gebruik kortingscode SATIVA of INDICA om 10% korting te krijgen in onze shop! Dus ben je op zoek naar een nieuwe bong, vaporizer, grinder, lange vloei of wat dan ook? Maak dan snel gebruik van de kortingscode!

Sativa vs Indica

wiet aanstekerOmdat in de afgelopen decennia meer dan 1.000 soorten cannabis zijn gekweekt, is het van cruciaal belang dat gebruikers (recreatief en/of patiënten) zich bewust zijn van de verschillende soorten werkzaamheid waarover zij beschikken op het gebied van cannabisgeneesmiddelen. Sommige soorten cannabis zijn het meest geschikt voor bepaalde ziekten en kwalen, maar andere niet. Het kiezen van de juiste stam is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat patiënten de best mogelijke therapie ontvangen.

Cannabis is een soort bloeiend kruid dat wordt opgesplitst in drie ondersoorten: Indica, sativa en ruderalis. Ruderalis-planten zijn klein en leveren relatief weinig medicijnen op; wat ze wel bieden mist potentie en is over het algemeen niet aantrekkelijk voor patiënten. Vanwege dit worden ruderalis-stammen typisch vermeden door fokkers en kwekers; de focus van de (medicinale) cannabisgemeenschap ligt op indica- en sativa-soorten.

Indica- en sativa-planten verschillen niet alleen in hun fysiologische effecten, maar ook in hun uiterlijk. Indica-planten zijn kort en gedrongen, met bladeren die breed en "dik" zijn. Sativa-planten zijn meestal langer en magerder en kunnen zelfs slungelig van uiterlijk zijn, met bladeren die dun en puntig zijn.

sativa vs indica wiet

Het (medisch) effect tussen wietsoorten

Het belangrijkste verschil tussen deze twee ondersoorten van cannabis is echter in hun medische effecten en hoe ze het energieniveau en de productiviteit beïnvloeden. Indica's hebben de neiging om energie te verminderen en zijn beter voor consumptie 's avonds of' s nachts, na afloop van het werk en de activiteiten van de dag. Krachtige indica-soorten kunnen sommige patiënten wat 'couchlock' wordt genoemd, een toestand geven waarin ze zo ontspannen worden dat ze nauwelijks van de bank opstaan.
Boundless CFX vaporizer van €140 naar €105 !

Sativa's daarentegen zijn opbeurend en cerebraal en verhogen de creativiteit en productiviteit. Indica's bieden wat een 'body high' wordt genoemd, terwijl sativa's meer een ‘mind high' leveren. Helaas hebben sativa planten langer nodig om te groeien en leveren ze minder medicijnen (bloemen) op dan indica-variëteiten. Dit is de reden waarom over het algemeen de indica-soorten op de zwarte (illegale) markt domineren, waar er geen zorg is voor de behoefte van de patiënt en de enige focus snelle winst is.

Het feit dat patiënten bij de aankoop op de illegale markt geen keuze van ondersoorten of soorten krijgen, is een belangrijke reden dat dit moet worden vermeden. Patiënten mogen cannabisgeneesmiddelen nooit vertrouwen of consumeren, zonder de exacte soort te kennen en te weten dat het correct is gekweekt, gedroogd, genezen en in een laboratorium is getest op zuiverheid en mogelijke besmetting.

Moderne kwekers van medicinale cannabis kweken en kweken doelbewust een breed spectrum aan soorten in zowel de indica- als de sativa-categorie om het juiste medicijn beschikbaar te stellen voor de unieke combinatie van ziekte, voorkeur en levensstijl van een bepaalde patiënt. Vaak moeten patiënten banen of gezinsverantwoordelijkheden behouden die een bepaald energieniveau vereisen en de verdovende eigenschappen van veel indica's niet kunnen verdragen. Andere keren moeten patiënten de meest krachtige niet-opiaatstillende pijnstiller zoeken. Gezien de keuze voor chronische pijn of de verzachtende effecten van een sterke indica van een bepaalde soort die bekend staat om zijn medische voordelen, zullen de meeste patiënten voor deze laatste kiezen.

Omdat kwekers en apotheken gevoelig zijn voor de subjectieve werkzaamheid van bepaalde soorten voor verschillende patiënten, groeien ze en stellen ze zoveel mogelijk soorten beschikbaar voor gerichte kwalen. Belangrijke aandachtsvoorwaarden zijn onder andere HIV / AIDS, kanker, fibromyalgie, glaucoom, Parkinson, alle soorten artritis en epilepsie.

In termen van bepaalde aandoeningen zijn sativa-soorten meestal beter voor psychische aandoeningen zoals depressie, PTSS en angst. Indica's zijn vaak het beste voor pijn en ontsteking en zijn dus gunstig voor patiënten met artritis, fibromyalgie en kanker. Omdat zoveel ziekten gepaard gaan met bijwerkingen zoals depressie en slapeloosheid, moet een patiënt echter overwegen om zowel hun kernziekte als de dagelijkse symptomen te behandelen. Uiteindelijk zal elke patiënt de voorkeur geven aan meerdere soorten die waarschijnlijk binnen de categorieën sativa, hybride en indica vallen.

Als het op aroma aankomt, hebben indica-soorten de neiging muffe, aardachtige en skunky geuren te verspreiden, terwijl sativa's zoet, fruitig of kruidig ruiken. Dit verschil in aroma is het resultaat van terpenen, de moleculen in de plant die neven en nichten zijn van cannabinoïden zoals THC en CBD. Hoewel deze chemicaliën soms verbluffend scherpe geuren geven, is hun grootste voordeel voor patiënten eigenlijk hun medicinale werkzaamheid.

Hybride wietsoorten

Hybriden zijn gewoon nieuwe en unieke soorten die worden gekweekt door het “kruisen” van verschillende soorten. Een hybride bezit theoretisch veel of de meeste gunstige medische eigenschappen van de gekruiste soorten. Fokkers kunnen elke twee soorten die ze wensen kruisen in een poging om een nieuwe soort te creëren die de best mogelijke medische werkzaamheid levert, soms voor bepaalde ziekten zoals lupus, multiple sclerose, de ziekte van Crohn en epilepsie.

Opgemerkt moet worden dat elke twee stammen kunnen worden gemengd om een hybride te maken. Hoewel indica / sativa-mixen veel voorkomen en vaak worden opgemerkt vanwege hun "alertheid" en productiviteit, kunnen medicinale cannabiskwekers ook indica's met andere indica's mengen of twee sativa als bron gebruiken.

Met zoveel hybride soorten die beschikbaar zijn voor patiënten, zijn veel een compromis dat het vermogen heeft om pijn te doden en ontstekingen te bestrijden, terwijl een patiënt niet midden op de dag in slaap valt. Patiënten die 's morgens of' s middags medicatie moeten gebruiken, meestal tegen misselijkheid en pijn, geven vaak de voorkeur aan een sativa-dominante hybride, maar schakelen 's avonds over op een indica-dom-stam en voor maximale pijnverlichting.

Hybride soorten die meer indica vertonen dan sativa-kenmerken worden aangeduid als "indica-dom", terwijl die welke naar sativa neigen op dezelfde manier worden aangeduid als "sativa-dom". Vaak worden soorten gelabeld met een sativa / indica-verhouding, zoals een 60/40 sativa / indica. Andere keren zal een soort slechts een percentage aangeven, zoals "70 procent indica" of "80 procent sativa".

Landras wietsoorten

Landrace-soorten zijn die soorten die op natuurlijke wijze zijn geëvolueerd in hun eigen omgeving. Omdat ze niet zijn gefokt en geen hybriden zijn, bieden landras soorten een zeer puur voorbeeld van sativa of indica, zonder tussenkomst van mensen. In feite zijn landras soorten typisch 100 procent indica of sativa, het resultaat van tienduizenden jaren van inteelt in een bepaald weerklimaat en geografie.

Erfenissen zijn landrasstammen die buiten hun eigen omgeving zijn gekweekt, zoals planten of zaden die professioneel zijn gekweekt en aan de andere kant van de wereld zijn ontstaan. Hoewel er gezocht wordt naar hun pure indica- of sativa-eigenschappen, verliezen dergelijke soorten enkele van hun unieke eigenschappen wanneer ze worden gekweekt buiten het klimaat waarin ze evolueerden.

Voorbeelden van landras soorten zijn Durban Poison, een sativa uit Zuid-Afrika; Afghaanse Indica, uit Afghanistan; Malawi Gold, een sativa uit Zuidoost-Afrika; en Panama Red, een sativa uit het land die zijn naam draagt.

Landrace sativa's verschijnen in Azië, Anatolië en Noord-Afrika. Deze klimaten zorgen voor de lange zomers en de intense zon waarin dergelijke soorten zijn geëvolueerd en aangepast om te gedijen. Indica's bevinden zich in Afghanistan, India en Pakistan. Dergelijke soorten zullen hun potentieel niet bereiken als ze worden gekweekt in binnen- of buitenomstandigheden die niet overeenkomen met die van hun oorspronkelijke omgeving.

Oost-Europa, de Himalaya-regio van India en Siberië zijn de thuisbasis van ruderalis soorten op het landras en behoren tot de minst gewenste van deze natuurlijk ontwikkelde planten. Vaak, zoals in de Himalaya, worden dergelijke planten gebruikt om traditionele met de hand gerolde hasj te maken, met verarmde dorpelingen in dergelijke regio's die leven op de zwarte markt van het concentraat dat uiteindelijk in rookcafés in heel Europa verschijnt.

Wat bepaalt Sativa of Indica?

Men heeft geleerd dat de soms scherpe aroma's die door veel cannabissoorten worden geproduceerd, het resultaat zijn van terpenen, de speciale moleculen in het kruid die in veel opzichten vergelijkbaar zijn met cannabinoïden zoals THC en CBD.

Hoewel velen misschien raden dat een bepaalde cannabissoort is gecategoriseerd als indica, sativa of hybride op basis van de aanwezigheid of afwezigheid van een bepaalde cannabinoïde of een cannabinoïde in een bepaald volume, is het eigenlijk een terpeen die deze belangrijke status van een bepaalt. stam.

Myrceen, het meest voorkomende terpeen in cannabis, staat erom bekend dat het patiënten helpt te slapen, vechten tegen aandoeningen zoals angst en slapeloosheid. Indien aanwezig in een specifieke stam in een volume groter dan 0,5 procent, wordt de stam als een indica beschouwd. Als de hoeveelheid myrceen minder dan de helft van een procent is, wordt de soort als een sativa beschouwd.

Deze dynamiek is een goed voorbeeld van het entourage-effect, een theorie dat cannabinoïden en terpenen in harmonie samenwerken om medicinale werkzaamheid aan patiënten te leveren. Veel terpenen bufferen of verbeteren de effecten van grote cannabinoïden zoals THC.

Nieuwe wietsoorten

Nieuwe wietsoorten, waarvan vele hybriden zijn van bestaande soorten die uitzonderlijke pijnstillende (pijnstillende) of ontstekingsremmende eigenschappen vertonen, worden op regelmatige basis gecreëerd. Hoewel sommige soorten beter zijn in het omgaan met de misselijkheid die gepaard gaat met chemotherapie (gebruikt om onder andere patiënten met kanker en Crohn's te behandelen), zijn de meeste soorten cannabis hier erg goed in.

Met zulke dramatische verschillen tussen indica's en sativa's in termen van medicinale werkzaamheid en de ervaring van de patiënt, moeten degenen die legaal medicinale cannabis gebruiken, samenwerken met hun arts en apotheek om te experimenteren met verschillende soorten waarvan al bekend is dat ze uitzonderlijke voordelen bieden aan andere patiënten, vooral die met dezelfde conditie.

Patiënten moeten ernaar streven de stammen te vinden die het best omgaan met hun specifieke ziekte of kwaal en de symptomen ervan, inclusief de bijwerkingen van farmaceutische geneesmiddelen of therapieën. Dit is meestal geen project van de ene op de andere dag en kan maanden of zelfs jaren van ijverige inspanningen vergen. Patiënten worden zelfs aangemoedigd om voortdurend te experimenteren met nieuwe stammen op zoek naar een grotere potentie of een superieur cannabinoïde profiel dat verbeterde verlichting biedt. Omdat deze werkzaamheid zo subjectief is, kan het advies van andere patiënten slechts zoveel gewicht krijgen. De echte test van een bepaalde soort indica of sativa vindt alleen plaats wanneer deze door een individuele patiënt wordt gebruikt wanneer deze het hardst nodig heeft, zoals tijdens periodes van pijn, misselijkheid of slapeloosheid.

Inloggen

account aanmaken