Wat is een bong?

wat is een bong

Een bong, wat ook wel een waterpijp wordt genoemd, wordt gebruikt om hasj (hasjiesj), wiet (marihuana, cannabis) of andere geestverruimende middelen mee te roken. In een rook je de hasj of wiet puur, zonder gebruik te maken van tabak, wat je in een joint wel gebruikt. De rook wordt, voordat je het inhaleert en in je longen komt, afgekoeld en gefilterd door water wat in de bong zit. 

Een bong is vaak een rechte buis, tube, met onderin water. Een ander veel voorkomend model is een zogenaamde beker bong (beaker bong). Deze heeft een vorm van een bekerglas, zoals dat in een laboratorium vaak gebruikt wordt. Op deze modellen zijn allerlei varianten opgemaakt, met allerlei functionele toevoegingen. Denk aan inkepingen om ijsblokjes tegen te houden, ice notches, zodat je een ijsbong hebt. Of aparte waterkamers en luchtkamers in de bong, met allerlei filtratie mogelijkheden. Dit zijn percolators, waar op zichzelf ook weer een hele diversiteit in bestaat. 

In de bong steekt een buisje uit, een downstem, downpipe of chillum genoemd. Hieraan vast zit een kop, een bowl. In de bowl doe je de wiet, hasj of ander te roken materiaal. Wil je meer weten hoe je een bong moet roken? Kijk dan op de 'hoe gebruik je een bong' informatiepagina. Het gebruik van bongs is erg populair in de 420 scene.

Wat is het verschil tussen een bong en een klassieke waterpijp?

Een klassiek waterpijp, ook wel shisha, hookah of nagila, genoemd, vind zijn oorsprong uit het Midden-Oosten. Deze bestaat uit een vaas met water en bevat minstens één slang waar je waterpijptabak mee rookt, i.c.m. het gebruik van kooltjes. Een bong is doorgaans een rechte buis waar ook water in zit, die je in zijn geheel aan je mond zet. Met een bong rook je dus meestal wiet of hasj, terwijl je met een waterpijp (shisha) tabak rookt. Dat wil overigens niet zeggen dat je met een shisha geen wiet kunt roken, of met een bong geen tabak. Het kán wel, maar het is daar niet voor bedoeld en tevens ook minder geschilkt.

De oorsprong van de bong

De klassieke waterpijp, de shisha, kennen we vooral uit het Midden-Oosten. Echter het gebruik van een waterpijp is veel eerder ontstaan. Uit historisch onderzoek is gebleken dat waterpijpen al rond het jaar 1100 voor Christus worden gebruikt! De eerste modellen zijn uit opgravingen in Ethiopië gevonden. Het gebruik van waterpijpen is de hele wereld over getrokken, waaronder ook Azië. De bong als waterpijp zoals we die nu kennen, vindt zijn oorsprong, in zowel het model als naam uit Thailand. De rookpijpen waren gemaakt van bamboe. Deze worden "baung" genoemd, letterlijk vertaald: "waterpijp van bamboe". Het woord bong is dus een verbastering van het woord baung. De naam 'Bong' is in de jaren '60 door hippies overgenomen naar het westen en kennen wij op de dag van vandaag deze waterpijp als 'bong'.

baung - bong

Inloggen

account aanmaken