Wat is een waterpijp of shisha?

Wat is een (traditionele) waterpijp en wat is het verschil tussen een waterpijp en een shisha?

Een klassieke of traditionele waterpijp is een instrument om waterpijptabak of fruittabak mee te roken. De rook wordt gekoeld en gefilterd door het water, wat in de vaas (het onderste deel van de waterpijp) zit. Een dergelijke waterpijp dient niet verward te worden met een bong, dat bedoeld is om wiet of hasj mee te roken. 

Wat is dan het verschil tussen een shisha en een traditionele waterpijp? Die is er niet. Een shisha is gewoonweg een andere benaming (Arabisch) voor een waterpijp. Een waterpijp is ook bekent als een hookah (India) of Nargile (Libië, Turkije, Israël). Andere uitspraken zijn "Nargeela", "Argeela", "Argileh", "Argilee". (Andere bron: Wikipedia)

Een traditionele waterpijp rook je met een slang. De waterpijp staat dan op de grond of op een tafel, zodat je alleen maar aan de slang met het mondstuk hoeft te zuigen om te kunnen roken. Er bestaan ook waterpijpen shisha's met twee of meerdere slangen.

In tegenstelling tot de bong is een waterpijp van origine dus eigenlijk niet bedoeld voor iets anders dan (pijp)tabak. Een waterpijp wordt vaak met drugs geassocieerd, maar dat is een misverstand. Een waterpijp, hookah of shisha heeft dus niets met drugs te maken, maar is uiteraard ook wél te gebruiken voor andere rookwaar, zoals cannabis, marijuana, hasj, wiet, kruiden, enz. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk waterpijp te roken, zonder rook en teer, met zogenaamde dampstenen of steam stones.

Inloggen

account aanmaken