Hoe maak je een waterpijp shisha schoon?

Een waterpijp shisha schoonmaken is erg belangrijk. Het komt de smaak ten goede en bovendien ziet een schone waterpijp / shisha er een stuk mooier uit. Maar hoe maak je een waterpijp shisha goed schoon? Lees hier alles over hoe je de verschillende waterpijponderdelen goed schoon krijgt.

Om een waterpijp shisha goed schoon te kunnen maken, demonteer je de waterpijp / shisha zo ver als mogelijk. Je maakt in ieder geval de schacht los van de vaas en haalt de slangen, asvanger en tabakskop er van af.

Het schoonmaken kan met water en zeep of citroensap. Citroensap neutraliseert de smaak. Een beter alternatief voor zeep of huis-tuin-keuken schoonmaakmiddel, is het gebruik van speciaal biologisch schoonmaakmiddel voor waterpijpen shisha's, zoals Shisha Clean No1 of Schmand-weg. Dit schoonmaakmiddel voor je waterpijp is ook te gebruiken voor je bong of vaporizer. Doordat dit schoonmaakmiddel op natuurlijke basis is, is dit niet slecht voor je gezondheid en het milieu! Om de schacht, de metalen pijp, goed schoon te krijgen, is een speciale waterpijpborstel nodig. Een grotere borstel is handig om de aanslag van teer in de vaas goed te kunnen verwijderen.

De tabakskop schoonmaken
Maak de tabakskop eerst schoon met warm water. Hardnekkig vuil is te verwijderen door de kop in warm water met speciaal schoonmaakmiddel te laten weken. Gebruik desnoods een borsteltje of schuurspons om hardnekkig vuil te verwijderen. Belangrijk is om de gaten in de tabakskom, waar de lucht en rook doorheen moet kunnen trekken, schoon te maken, zodat deze niet verstopt raken. Je kunt hier eventueel smallere borstels of raggers voor gebruiken.

De schacht schoonmaken
Voor het schoonmaken van de schacht van de waterpijp, gebruik je een lange borstel. Los wat speciaal schoonmaakmiddel op in warm water. Houdt de schacht zodanig vast, zodat je de onderkant van de pijp met je vinger dichthoudt. Giet vervolgens wat van het opgeloste schoonmaakmiddel in de pijp. Met je andere hand houdt je het andere uiteinde van de pijp dicht. Schut vervolgens goed met de pijp, waardoor hardnekkige aanslag oplost en loslaat. Pak daarna de lange waterpijpborstel, waarmee je de binnenkant van de pijp goed door kunt raggen. Bij zeer hardnekkige aanslag wissel je dit proces af met opnieuw schoonmaakmiddel toe te voegen.

De waterpijpvaas schoonmaken
Het schoonmaken van de vaas van de waterpijp / shisha begint met het omspoelen met warm water. Los wat speciaal schoonmaakmiddel, zoals Shisha Clean No1 of Schmand-weg, op in warm water. Vul de vaas voor een derde met dit opgeloste schoonmaakmiddel. Dek de opening van de vaas af met je hand en schud vervolgens goed. Vul de vaas met nog iets meer opgelost schoonmaakmiddel en laat eventjes intrekken. Hardnekkig vuil kun je met met een grote waterpijpborstel schoonborstelen. Herhaal dit proces totdat de vaas weer helemaal schoon is.

De slang schoonmaken
Bij het schoonmaken van een shishaslang is het belangrijk om te weten of de slang wel of niet wasbaar is. In principe is elke waterpijpslang te wassen, echter een zogenaamde niet wasbare slang kan een metalen spiraal aan de binnenkant hebben. Door het water kan deze eventueel gaan roesten. Als je een dergelijke slang hebt, is het belangrijk deze na het wassen goed te drogen!

Los wat speciaal waterpijpschoonmaakmiddel op in warm water. Houdt de een kant van de shishaslang met je vingers dicht. Laat wat opgelost schoonmaakmiddel door de slang lopen. Met je andere hand houdt je de andere kant van de slang dicht. Laat het water in de slang een aantal keer heen en weer lopen. Spoel de slang vervolgens door met warm water. Herhaal dit proces totdat de slang schoon is, het moment dat het water schoon blijft.

Na het spoelen moet je de slang goed drogen. Dat doe je door de slang rond te draaien. Zoals een centrifuge vliegt het water er uit. Eventueel kun je de slang daarna nog verder droog blazen. 

Inloggen

account aanmaken