Hoe rook je een waterpijp / shisha?

Je wil graag een waterpijp / shisha roken. Maar hoe rook je een waterpijp / shisha precies? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een waterpijp / shisha moet klaarmaken en roken.

Voordat je een waterpijp / shisha gaat gebruiken, kunt roken, moet deze eerst goed schoongemaakt worden. Dit geldt niet alleen als de waterpijp / shisha al een keer gebruikt is, maar ook als de waterpijp / shisha nog helemaal nieuw is. Ook als je wisselt van tabaksmaak, wordt het aanbevolen de waterpijp / shisha eerst goed schoon te maken, zodat het de (nieuwe) smaak ten goede komt. Hoe je een waterpijp / shisha schoon moet maken kun je hier lezen.

Als de waterpijp / shisha nog niet in elkaar zit, ga dan als volgt te werk:

 1. Als de schacht uit verschillende onderdelen bestaat, zet deze dan in elkaar.
 2. Monteer de grote rubber op de onderkant van de schacht.
 3. Draai het bijgeleverde buisje vast aan de onderkant van de schacht.
 4. Monteer de asbak / asvanger op het bovenste gedeelte van de schacht.
 5. Draai het bovenste onderdeel van de schacht vast boven de asbak (soms is dit onderdeel al op de schacht gedraaid en moet deze eerst eraf gedraaid worden voordat de asbak op de schacht te gedraaid kan worden).
 6. Zet de tabakskop (met bijgeleverde rubber) op het bovenste onderdeel van de schacht.
 7. Zet de schacht op het glazen reservoir / vaas.
 8. Duw de slang(en) met de rubbertjes in de schacht.

Zodra de waterpijp / shisha gemonteerd is, volg dan de onderstaande stappen om de waterpijp / shisha rookklaar te maken:

 1. Vul het reservoir zover met water dat de metalen pijp ongeveer 2 tot 4 cm in het water steekt. Je kunt de pijp met water vullen door een van de openingen waar de waterpijpslang op aangesloten wordt. Een andere manier is door de schacht van de vaas te halen, zodat je de vaas makkelijk onder de kraan kunt houden. Let op: indien de vaas met teveel water is gevuld, zal het water tijdens het roken te veel bubbelen, waardoor er mogelijk water in de slang wordt gezogen, wat uiteraard niet de bedoeling is.

 2. De volgende stap is het vullen van de tabakskop. Als je (fruit)tabak gebruikt, pak dan wat tabak en pluk de tabak goed uit elkaar. Door het lostrekken van de tabak zorg je er voor dat de lucht goed door de tabak heen kan trekken. Plaats de tabak in tabakskom. Let op: stamp de tabak niet aan, want de tabak moet luchtig blijven. De hoeveelheid te gebruiken tabak hangt af van de grootte van de tabakskop. Vul de tabakskop volledig tot onder de rand van de tabakskop. Voorkom dat de tabak over de rand uitsteekt, in verband met de aan te brengen folie.

 3. Als de tabakskop met tabak of dampsteentjes is gevuld, kan het aluminiumfolie over de tabakskom gespannen worden. Dit speciale waterpijp aluminiumfolie is rond met een standaard afmetingen, zodat het makkelijk in gebruik is.
  Span de folie met de glimmende kant onder over de de tabaksop heen. Gebruik naar eigen inzicht 1 of 2 velletjes aluminiumfolie. Zorg er voor dat de folie strak over de kop zit, zonder dat het de tabak raakt.

 4. Zet de met folie bedekte tabakskop op de waterpijp / shisha. Nu kan je namelijk controleren of de waterpijp goed gemonteerd is en daarmee dus luchtdicht is, door voorzichtig aan de waterpijpslang te zuigen. Als er lucht door komt, dus als je kunt hijsen, is de waterpijp / shisha ergens niet goed gesloten. Controleer in dat geval of alles goed vast zit, rubbers goed aansluiten, enz.

 5. Als de waterpijp / shisha luchtdicht is, prik je met iets kleins en scherps vervolgens wat gaatjes in de folie, bijvoorbeeld met behulp een tandenstoker of sateprikker. Voorkom grote gaatjes. Hoe groter de gaatjes hoe makkelijker dat er as van het kooltje in de tabak kan vallen. Nog makkelijker is om gebruik te maken van de kant-en-klare gaatjesprikker. Hiermee prik je in één keer alle nodige en perfecte gaatjes, zodat je sneller de waterpijp / shisha op een goede manier kunt gaan roken.

 6. De waterpijp / shisha is nu bijna klaar om gerookt te worden. Pak met de speciale kooltjestang een kooltje op. Er bestaan kooltjes in diverse formaten. Hoe groter de tabakskop, hoe groter het kooltje kan zijn. Verhit de onderkant van kooltje met een aansteker. Er bestaan speciale aanstekers met een zogenoemde turbo of torch flame. Met dit soort aanstekers kan je snel en makkelijk een kooltje branden. Let er op dat je kooltje eerst volledig laat ontbranden, voordat je het op het folie van de tabakskop plaatst, om een vieze koolsmaak te voorkomen.

 7. De shisha waterpijp is nu klaar voor gebruik. Een waterpijp of shisha rook je logischerwijs door aan een van de slangen te zuigen.

Inloggen

account aanmaken