Hoe werkt een shisha?

Een shisha bestaat uit een aantal onderdelen. Het doel van een shisha is het roken van tabak of steam stones. Maar hoe werkt een shisha eigenlijk?

Een shisha bestaat in principe uit minimaal 4 delen:

tabakskom: hier komt de tabak in;
- metalen schacht: deze pijp loopt van onder het tabakskom tot in het glazen reservoir, de vaas, net onder het waterniveau;
- glazen reservoir / vaas: gevuld met vloeistof (meestal water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden voor een dubbel effect);
- slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen.

De onderkant van de shisha is het glazen reservoir, de vaas, waar het water in zit. In het midden van de shisha loopt een pijp, een metalen schacht, van boven, waar de tabakskop bevestigd is, tot beneden in de vaas.

Aan de metalen pijp zit minimaal één ingang voor een shishaslang. Aan de andere kant zit vaak een ventielhuis om lucht uit te kunnen blazen. Dit ventielhuis is vaak ook te demonteren, zodat er een tweede shishaslang op aan gesloten kan worden. Er bestaan ook shisha's die naast het ventielhuis standaard meer ingangen hebben, zodat er op meerdere shishaslangen op aangesloten kunnen worden.

Alle aansluitingen zijn middels rubbers luchtdicht gemaakt, zodat als er aan de slang gezogen wordt, lucht van boven de tabakskom door de pijp in de vaas met water gezogen wordt.

In de tabakskom zit waterpijptabak / fruittabak of steam stones / dampstenen. De tabakskop wordt aan de bovenkant voorzien van aluminiumfolie, waar het kooltje komt te liggen. De tabak of steamstones wordt in het tabakskop van de shisha verhit en niet verbrand. Door de verhitting gaat de tabak smeulen en geeft vervolgens rook af. Welke smaak hangt van welke smaak tabak of steam stones je gekozen hebt.

De rook wordt vervolgens aangezogen door de shishaslang. De rook trekt door de pijp naar beneden door het water in de vaas, waar het gekoeld en gefilterd wordt. Uiteindelijk komt de rook naar boven, door de slang je longen in.

Een shisha kan tevens nog beschikken over een asvanger en windscherm, maar dat doet niets af aan de algemene werking van een shisha.

Inloggen

account aanmaken