Wat is een vaporizer / verdamper?

Wat is een een vaporizer? Een vaporizer is een verdamper. Verdampen (vaporizen) is een term die wordt gebruikt voor het verhitten van wiet, hasj, kruiden, oliën of bloemen tot een temperatuur waarbij de werkzame stoffen beschikbaar komen in de vorm van damp. Verbranding daarentegen zorgt voor rook, met daarin diverse schadelijke bijproducten. 

Een vaporizer (of verdamper) is dus een apparaat dat gebruikt wordt om de werkzame bestanddelen uit plantmateriaal vrij te maken, doorgaans cannabis, wiet, hasj of andere kruiden (phyto-inhalatie), zoals lavendel, tijm of eucalyptus. Het meest wordt de vaporizer gebruikt voor het verdampen van marijuana oftewel wiet. Tegenwoordig bestaan er ook e-sigaretten of zogenaamde shisha pennen. Dit zijn ook verdampers / vaporizers, echter zijn deze bedoeld als vervanger voor tabak.

Verdampen is een alternatief voor roken. In plaats van het kruid te verbranden, waarbij ontelbaar veel schadelijke bijproducten vrijkomen, verhit een vaporizer het materiaal tot een temperatuur van circa 175°C tot 210°C, zodat de werkzame stoffen in het materiaal smelten en een aromatische damp vormen. Idealiter bevat deze damp geen vaste deeltjes (teer) en reduceert het ongewenste gassen zoals stikstofoxide. De damp kan eventueel gefilterd en afgekoeld worden via een waterpijp/bong of ingebouwd water- of ijselement. Dan wordt de damp geïnhaleerd of voor latere inhalaties opgeslagen in een opblaasbare plastic zak ("ballon"). Omdat er geen rook geproduceerd wordt, het materiaal aan lagere temperaturen blootgesteld wordt, en minder plantmateriaal gebruikt hoeft te worden om een zelfde effect te bewerkstelligen, worden de irriterende en schadelijke eigenschappen van roken in grote mate verminderd, of zelfs geheel omzeild! Ook van meeroken is niet langer sprake, wat handig kan zijn op plekken waar een rookverbod heerst!

De tekortkomingen van gerookte cannabis worden door velen gezien als een belangrijk obstakel wat het goedkeuren en aanbevelen van medische cannabis (mediwiet) betreft. Als reactie op de bezorgdheid hieromtrent hebben diverse wetenschappers geprobeerd vast te stellen of vaporizers een klinisch betrouwbaar en veilige methode van cannabisconsumptie bieden.

Hoewel de prestaties van de verschillende vaporizer modellen sterk kunnen verschillen, hebben zulke onderzoeken allemaal uitgewezen dat verdamping superieur is aan roken, en hoge kwaliteit vaporizers waarin kwalitatief hoogwaardige en THC-rijke cannabis werden verdampt, bleken inhalatie van ongewenste bestanddelen volledig uit te sluiten op een manier die consistent genoeg was voor klinische proeven. In vergelijking met vormen van inname zoals het eten van cannabis, heeft verdampen de voordelen die op het inhaleren van THC van toepassing zijn: snel effect, rechtstreekse afgifte aan de bloedbaan, en de mogelijkheid om de werkzame stoffen geleidelijk toe te dienen tot het gewenste effect bereikt is, waardoor een effectievere vorm van zelfdosering mogelijk gemaakt wordt.

Inloggen

account aanmaken