Factoren die het (medische) effect bepalen bij gebruik van een vaporizer

Vaporizers worden vaak gebruikt bij medicinaal gebruik van wiet / cannabis. Maar wat zijn de factoren van een vaporizer die het medische effect bepalen?

De factoren die voor het effect bepalend zijn, zijn:

  •     temperatuur
  •     dichtheid van het te verdampen product
  •     gewicht, vochtgehalte en hoeveelheid etherische oliën
  •     gelijkmatigheid van het materiaal in de extractiekamer
  •     soort en sterkte van de cannabis die gebruikt wordt
  •     het soort preparaat, zoals bijvoorbeeld wiet, hasj, hasjolie, skuff enz.
  •     hoe lang de damp bewaard wordt voordat het geïnhaleerd wordt
  •     hoeveelheid THC die ongebruikt weer uitgeademd wordt (inhalatietechniek)

Deze factoren zijn niet allemaal wetenschappelijk getest. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat de efficiëntie van vaporizers het hoogste is rond 226°C, en maar half zo efficiënt tussen de 150 en 180°C, afhankelijk van het gebruikte plantmateriaal. De zuiverste preparaten produceerden de hoogste efficiëntie; ongeveer 54% voor pure THC tegenover 29% voor plantmateriaal (wiet) met een THC-gehalte van 12%. Hoe langer de damp bewaard wordt, hoe meer THC neerslaat op de binnenkant van de vaporizer of de ballon. Dit verlies is te verwaarlozen als het om enkele minuten gaat, maar kan meer dan 50% bedragen als de damp langer dan 90 minuten bewaard wordt.

Het onderzoek van de Universiteit van Leiden toonde aan dat wel 30 tot 40% van de geïnhaleerde THC niet door de longen geabsorbeerd wordt maar ongebruikt weer wordt uitgeademd. Ze ontdekten wat dit betreft geen grote verschillen per individu.

Het wijde spectrum aan testresultaten suggereert dat de keuze van het type vaporizer een van de belangrijkste factoren is wat de hoeveelheid vrijgemaakte en toegediende werkzame stoffen betreft, alsmede de hoeveelheid schadelijke bijproducten die wel of niet voortgebracht worden. In cannabis en vele andere medicinale planten verdampen de aromatische stoffen vergeleken met andere bioactieve bestanddelen van de plant op een relatief lage temperatuur. Bij cannabis verdampen de aromatische bestanddelen met minimale bioactiviteit vanaf 127°C, en worden tot en met een temperatuur van 200°C de cannabinoïden met hogere bioactiviteit vrijgemaakt. Men neemt aan dat zowel de totale hoeveelheid als ook de breedte van het spectrum aan werkzame stoffen per inhalatie bijdragen aan een zo effectief mogelijke medische toepassing, met andere woorden: een door het venturi-effect verhoogde extractie via een op convectie gebaseerd systeem.

Inloggen

account aanmaken