Informatie over waterpijpen

Inhoud:
- Wat is een waterpijp?
- Hoe werkt een waterpijp?
- Hoe rook je een waterpijp?
- Maakt het aantal slangen aan een waterpijp iets uit?
- Hoe groot moet een waterpijp zijn?
- Waarom heeft de rook weinig smaak?
- Waarom is de rook scherp of vies?
- Wat te doen bij te dikke of te dunne rook?
- Hoe vaak moet je een waterpijp schoonmaken?
- Hoe maak je een waterpijp schoon?
- Is roken met een waterpijp gezonder?
- Hoe bewaar je waterpijptabak en steam stones?

Wat is een waterpijp?

Een waterpijp, ook bekent als een hookah (India), shisha (Egypte), nargile (Libië), of arguileh (Arabisch), is een instrument om waterpijptabak / fruittabak mee te roken. Een traditionele waterpijp heeft minsten één slang waarmee gerookt wordt. Het roken van pijptabak is in het Midden-Oosten een traditie en het wordt veel gedaan in restaurants en cafés. (Bron: Wikipedia) In tegenstelling tot de bong is een waterpijp van origine dus eigenlijk niet bedoeld voor iets anders dan pijptabak. Een waterpijp wordt vaak met drugs geassocieerd, maar dat is een misverstand. Een waterpijp, hookah of shisha heeft dus niets met drugs te maken, maar is uiteraard ook wél te gebruiken voor andere rookwaar, zoals cannabis, marijuana, hasj, wiet, kruiden, enz. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk waterpijp te roken, zonder rook en teer, met zogenaamde dampstenen of steam stones.

Hoe werkt een waterpijp?

Een waterpijp bestaat in principe uit vier delen:

- tabakskommetje: hier komt de rookwaar in;
- metalen schacht: deze pijp loopt van onder het tabakskommetje tot in het glazen reservoir, net onder het waterniveau;
- glazen reservoir: gevuld met vloeistof (meestal water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden voor een dubbel effect);
- slang: flexibele slang met mondstuk waardoor de rook wordt opgezogen.

De onderkant van de waterpijp is de het glazen reservoir, de vaas, waar het water in zit. In het midden van de waterpijp loopt een pijp, een metalen schacht, van boven, waar de tabakskop bevestigd is, tot beneden in de vaas.

Aan de metalen pijp zit minimaal één ingang voor een waterpijpslang. Aan de andere kant zit vaak een ventielhuis om lucht uit te kunnen blazen. Dit ventielhuis is vaak ook te demonteren, zodat er een tweede waterpijpslang op aan gesloten kan worden. Er bestaan ook waterpijpen die naast het ventielhuis standaard meer ingangen hebben, zodat er op meerdere waterpijpslangen op aangesloten kunnen worden.

Alle aansluitingen zijn middels rubbers luchtdicht gemaakt, zodat als er aan de slang gezogen wordt, lucht van boven de tabakskom door de pijp in de vaas met water gezogen wordt.

In de tabakskom zit waterpijptabak / fruittabak of steam stones / dampstenen. De tabakskop wordt aan de bovenkant voorzien van alumniumfolie, waar het kooltje komt te liggen. De tabak of steamstones wordt in het tabakskop van de waterpijp verhit en niet verbrand. Door de verhitting gaat de tabak smeulen en geeft vervolgens rook af. Welke smaak hangt van welke smaak tabak of steam stones je gekozen hebt.

De rook wordt aangezogen door de waterpijpslang en vervolgens gekoeld en gefilterd door het water in de vaas.

Hoe rook je een waterpijp?

Voordat je een waterpijp gaat gebruiken, moet deze eerst goed schoongemaakt worden. Dit geldt niet alleen als de waterpijp al een keer gebruikt is, maar ook als de waterpijp nog helemaal nieuw is. Ook als je wisselt van tabaksmaak wordt het aanbevolen de waterpijp eerst goed schoon te maken, zodat het de (nieuwe) smaak ten goede komt. Hoe je een waterpijp schoon moet maken kun je hier lezen.

Als de waterpijp nog niet in elkaar zit, gaat dan als volgt te werk:

 1. Als de schacht uit verschillende onderdelen bestaat, zet deze dan in elkaar.
 2. Monteer de grote rubber op de onderkant van de schacht.
 3. Draai het bijgeleverde buisje vast aan de onderkant van de schacht.
 4. Monteer de asbak op het bovenste gedeelte van de schacht.
 5. Draai het bovenste onderdeel van de schacht vast boven de asbak (soms is dit onderdeel al op de schacht gedraaid en moet deze eerst eraf gedraaid worden voordat de asbak op de schacht te gedraaidd kan worden).
 6. Zet het tabakskop (met bijgeleverde rubber) op het bovenste onderdeel van de schacht.
 7. Zet de schacht op het glazen reservoir / vaas.
 8. Duw de slang(en) met de rubbetjes in de schacht.

Zodra de waterpijp gemonteerd is, volg dan de onderstappen stappen om deze rookklaar te maken:

 1. Vul het reservoir zover met water dat de metalen pijp ongeveer 2 tot 4 cm in het water steekt. Je kunt de pijp met water vullen door een van de openingen waar de waterpijpslang op aangesloten wordt. Een andere manier is door de schacht van de vaas te halen, zodat je de vaas makkelijk onder de kraan kunt houden. Let op: indien de vaas met teveel water is gevuld, zal het water tijdens het roken te veel bubbelen, waardoor er mogelijk water in de slang wordt gezogen, wat uiteraard niet de bedoeling is.

 2. De volgende stap is het vullen van de tabakskop. Als je (fruit)tabak gebruikt, pak dan wat tabak en pluk de tabak goed uit elkaar. Door het lostrekken van de tabak zorg je er voor dat de lucht goed door de tabak heen kan trekken. Plaats de tabak in tabakskom. Let op: stamp de tabak niet aan, want de tabak moet luchtig blijven. De hoeveelheid te gebruiken tabak hangt af van de grootte van de tabakskop. Vul de tabakskop volledig tot onder de rand van de tabakskop. Voorkom dat de tabak over de rand uitsteekt, in verband met de aan te brengen folie.

 3. Als de tabakskop met tabak of dampsteentjes is gevuld, kan het aluminiumfolie over de tabakskom gespannen worden. Dit speciale waterpijp aluminiumfolie is rond met een standaard afmetingen, zodat het makkelijk in gebruik is.
  Span de folie met de glimmende kant onder over de de tabaksop heen. Gebruik naar eigen inzicht 1 of 2 velletjes alumniumfolie. Zorg er van de folie strak over de kop zit, zonder dat het de tabak raakt.

 4. Zet de met folie bedekte tabakskop op de waterpijp. Nu kan je namelijk controleren of de waterpijp goed gemonteerd is en daarmee dus lucht dicht is, door voorzichtig aan de waterpijpslang te zuigen. Als er lucht door komt, dus als je kunt hijsen, is de waterpijp ergens niet goed gesloten. Controleer in dat geval of alles goed vast zit, rubbers goed aansluiten, enz.

 5. Als de waterpijp luchtdicht is, prik je met iets kleins en scherps vervolgens wat gaatjes in de folie, bijvoorbeeld met behulp een tandenstoker of sateprikker. Voorkom grote gaatjes. Hoe groter de gaatjes hoe makkelijker dat er as van het kooltje in de tabak kan vallen.

 6. De waterpijp is nu bijna klaar om gerookt te worden. Pak met de speciale kooltjestang een kooltje op. Er bestaan kooltjes in diverse formaten. Hoe groter de tabakskop, hoe groter het kooltje kan zijn. Verhit de onderkant van kooltje met een aansteker. Er bestaan speciale aanstekers met een zogenoemde turbo of torch flame. Met dit soort aanstekers kan je snel en makkelijk een kooltje branden. Let er op dat je kooltje eerst volledig laat ontbranden, voordat je het op het folie van de tabakskop plaatst, om een vieze koolsmaak te voorkomen.

 7. De sisha waterpijp is nu klaar voor gebruik. Een waterpijp rook je logischerwijs door aan een van de slangen te zuigen.

Maakt het aantal slangen iets uit?

Een waterpijp met één slang rookt net zo goed als een waterpijp met meerdere slangen. Puur om die reden maakt het aantal slangen dat je waterpijp heeft niets uit. Het voordeel van een waterpijp met méér dan één slang is, dat deze makkelijker te gebruiken is met meerdere mensen tegelijkertijd, omdat ieder dan een eigen slang heeft en daardoor de slang niet of minder snel door hoeft te geven. Alle waterpijpen op Waterpijp-bong.nl met één slang kunnen eenvoudig uitgebreid worden naar twee of meerdere slangen. Waterpijpslangen zijn los te koop, als ook benodigde waterpijpslangadapter.

Waar je op moeten letten als je alleen rookt, is dat de andere waterpijpslang(en) luchtdicht zijn. Anders trekt deze tijdens het roken ook lucht aan, waardoor de rook wellicht wat dunner wordt. Als je een waterpijp hebt waarvan niet automatisch de andere ongebruikte slang afsluit, kun je het uiteinde van de slang met je vinger dichthouden, om verlies van zuigkracht te voorkomen. Een andere optie is om de slang er af te halen en de opening te sluiten of door het ventielhuis er (terug) op te monteren. 

Hoe groot moet een waterpijp zijn?

Voor de smaak, rook en plezier maakt het formaat en de grootte van een waterpijp niets uit.

Als het gaat om de rookervaring is het de air flow wat voornamelijk van belang is. Hoe beter de air flow, hoe beter de rookontwikkeling en het daarmee kunnen verkrijgen van een volle smaak. Een grotere diameter van de pijp en slang zorgt voor een betere air flow, met als bijkomend voordeel dat je minder aan de slang hoeft te zuigen.

Waarom toch een grote waterpijp kopen? Een grote waterpijp heeft niet alleen een mooie uitstraling, ook staan deze stabieler en hebben vaak een grotere rookkamer. Het voordeel van een grotere rookkamer is, dat er meer rook in blijft hangen en dat er minder snel water in de waterpijpslang komt.

Desalnietemin roken kleine waterpijpen bijna net zo fijn. Het grote voordeel is dat je deze makkelijker mee kunt nemen naar het park, camping, festival, strand, enz.

Waarom heeft de rook te weinig smaak?

Als je een waterpijp rookt en je proeft weinig smaak, kan dat diverse oorzaken hebben.

Op de eerste plaats moet de rook vol en dik genoeg zijn. Dit bereik je door het goed vullen van de tabakskop. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Gebruik je tabak, zorg er voor dat de tabak luchtig in de tabakskop zit en de folie er niet tegen aan zit. De tabak of dampstenen moeten goed kunnen smeulen, dus moet voldoende hitte bij kunnen komen.

Ook al is de rook goed, als je een nieuwe, ongebruikte, waterpijp hebt, is vaak zo dat de eerste paar rooksessies vrij smaakloos kunnen zijn. Een waterpijp moet je eerst inroken, zodat de smaak niet door de nieuwe onderdelen onttrokken wordt. Tip: rook de waterpijp en/of slang altijd in met slechts één smaak tegelijkertijd, zodat de smaak goed tot zijn recht kan komen. 

Tot slot kan het ook aan de tabak of steam stones zelf liggen. Hoe natter deze is, hoe smaakvoller de rook. Wil je van smaak wisselen? Maak eerst je waterpijp, en vooral de slang, goed schoon. Een andere optie is op een aparte slang per smaak te gebruiken.

Waarom is de rook scherp of vies?

Het komt weleens voor dat de rook van de waterpijp (opeens) vies of scherp smaakt. Er kunnen 4 redenen zijn waarom waterpijp roken soms vies / scherp wordt:

Je hebt teveel tabak in de tabakskom gedaan, waardoor de tabak verbrand. Waterpijp (fruit)tabak hoort verhit te worden, zodat het gaat smeulen. Het hoort niet verbrand te worden, zoals in een normale pijp of sigaret.

Je hebt teveel kool(tjes) gebruikt, waardoor de tabak te erg verhit wordt en alsnog wordt verbrand. Een andere reden van te grote hitte kan het gebruik van een eventuele waterpijp windcover zijn. Hierdoor blijft de warmte geconcentreerd en kan minder goed weg.

Je hebt te grote gaatjes in de alumniumfolie gemaakt, waardoor er as van het kooltje in de tabak terecht komt. Dit geeft een vieze smaak aan de tabak, en daarmee de rook, af.

Scherpe rook kan tevens worden veroorzaakt worden, doordat de tabak contact maakt met de aluminiumfolie. 

Hoe vaak moet je een waterpijp schoonmaken?

Het schoonmaken van een waterpijp is niet alleen noodzakelijk om deze mooi te houden, het verlengt ook de levensduur van je waterpijp. Waterpijponderdelen kunnen door het roken verstopt raken. Bovendien is het schoonmaken noodzakelijk om een zo lekker en zuiver mogelijke smaak te behouden.

Wanneer moet je een waterpijp schoonmaken? Belangrijk is sowieso bij eerste gebruik na aanschaf de waterpijp eerst goed schoon te maken. Maak ook je waterpijp schoon na elke rooksessie of voor het wisselen van smaaktabak, waarbij in het laatste geval het verschonen van het water en schoonmaken van van de tabakskom het belangrijkste is. Voor de fijnproevers wordt ook aanbevolen de slang te wassen, of bij een andere smaak een andere slang te gebruiken.

Hoe maak je een waterpijp schoon?

Om een waterpijp goed schoon te kunnen maken, demonteer je de waterpijp zo ver als mogelijk. Je maakt in ieder geval de schacht los van de vaas en haalt de slangen, asvanger en tabakskop er van af.

Het schoonmaken kan met water en zeep of citroensap. Citroensap neutraliseert de smaak. Beter is het om gebruik te maken van speciaal schoonmaakmiddel voor waterpijpen, zoals Bong Clean No1 of Schmand-weg. Dit schoonmaakmiddel voor je waterpijp is ook te gebruiken voor je bong of vaporizer. Doordat dit schoonmaakmiddel op natuurlijke basis is, is dit niet slecht voor je gezondheid en het milieu! om de schacht, de metalen pijp, goed schoon te krijgen, is een speciale waterpijpborstel nodig. Een grotere borstel is handig om de aanslag van teer in de vaas goed te verwijderen.

De tabakskop schoonmaken
Maak de tabakskop eerst schoon met warm water. Hardnekkig vuil is te verwijderen, door de kop in warm water met speciaal schoonmaakmiddel te laten weken. Gebruik desnoods een borsteltje of schuurspons om hardnekking vuil te verwijderen. Belangrijk is om de gaten in de tabakskom, waar de lucht en rook doorheen moet kunnen trekken, schoon te maken, zodat deze niet verstopt raken. Je kunt hierveel eventueel smallere borstels of raggers voor gebruiken.

De schacht schoonmaken
Voor het schoonmaken van de schacht van de waterpijp, gebruik je een lange borstel. Los wat speciaal schoonmaakmiddel op in warm water. Houdt de schacht zodanig vast, zodat je de onderkant van de pijp met je vinger dichthoudt. Giet vervolgens wat van het opgeloste  schoonmaakmiddel in de pijp. Met je andere hand houdt je andere uiteinde van de pijp dicht. Schut vervolgens goed met de pijp, waardoor hardnekkige aanslag oplost en los laat. Pak daarna de lange waterpijpborstel, waarmee je de binnenkant van de pijp goed door kunt raggen. Bij zeer hardnekkige aanslag, wissel je dit proces af met opnieuw schoonmaakmiddel toe te voegen.

De waterpijpvaas schoonmaken
Het schoonmaken van de vaas van de waterpijp begint met het omspoelen met warm water. Los wat speciaal schoonmaakmiddel, zoals Bong Clean No1 of Schmand-weg, op in warm water. Vul de vaas voor een derde met dit opgeloste schoonmaakmiddel. Dek de opening van de vaas af met je hand en schud vervolgens goed. Vul de vaas met nog iets meer opgelost schoonmaakmiddel en laat eventjes intrekken. Hardnekkig vuil kun je met met een grote waterpijpborstel schoonborstelen. Herhaal dit proces totdat de vaas weer helemaal schoon is.

De slang schoonmaken
Bij het schoonmaken van een waterpijpslang is het belangrijk om te weten of de slang wel of niet wasbaar is. In principe is elke waterpijpslang te wassen, echeter een zogemaamde niet wasbare slang kan een metalen spiraal aan de binnenkant hebben. Door het water kan deze eventueel gaan roesten. Als je een dergelijke slang hebt, is het belangrijk deze na het wassen goed te drogen.

Los wat speciaal waterpijpschoonmaakmiddel op in warm water. Houdt de een kant van de waterpijpslang met je vingers dicht. Laat wat opgelost schoonmaakmiddel door de slang lopen. Met je andere hand houdt je de andere kant van de slang dicht. Laat het water in de slang een aantal keer heen en weer lopen. Spoel de slang vervolgens door met warm water. Herhaal dit proces totdat de slang schoon is, het moment dat het water schoon blijft.

Na het spoelen moet je de slang goed drogen. Dat doe je door de slang rond te draaien. Zoals een centrifuge vliegt het water er uit. Eventueel kun je de slang daarna nog verder droog blazen. 

Wat te doen bij te dikke of te dunne rook?

Dikke rook wordt veroorzaakt doordat de tabak in je waterpijp te snel verbrand. Prik wat extra gaatjes in de aluminiumfolie rond het kooltje. Hierdoor wordt de lucht in de tabakskop minder heet, waardoor de tabak minder snel opbrand. Verwijder eventueel ook een waterpijp windcover.

Te dunne rook wordt meestal veroorzaakt doordat de tabak te langzaam verbrand. Je kunt eventueel meer kooltjes op de tabakskop plaatsen of een windcover plaatsen, zodat de tabakskop heter wordt. Het zou ook kunnen dat je teveel gaatjes in de folie hebt geprikt. Veel gaatjes zorgt voor meer (koelere) lucht, waardoor het verbranden (smeulen) te langzaam gaat.
Als de rook te dun wordt, kan het natuurlijk ook zijn dat de tabak en/of het kooltje bijna op is, waardoor de rook afneemt.

Is roken met een waterpijp gezonder?

Roken is per definitie niet gezond, ook het roken van tabak met een waterpijp niet. De rook wordt weliswaar door het water gefilterd, toch krijg je rook en daarmee schadelijke stoffen binnen. Rook daarom met mate.

Een alternatief op het schadelijke tabak zijn steam stones, of wel dampstenen. Deze steentjes geven een waterdamp met een smaak af wat je 'rookt'. Steam stones bevatten geen teer en dergelijke schadelijke stoffen wat wel in rook zit. Waterpijp-bong.nl verkoopt dampsteentjes van het merk Shiazo en Loriental.

Hoe bewaar je waterpijptabak en steam stones?

Waterpijptabak, fruittabak of steam stones (dampstenen) zijn vochtig. Je kunt de tabak en dampstenen daarom het beste in seal bag, in een afgesloten bak of doos bewaren op kamertemperatuur. Hoe minder lucht bij de tabak / steam stones kan komen hoe beter, omdat daardoor de smaak langer behouden blijft.

Win een Grace Glass bong SMS actie bij waterpijp-bong.nl

Like ons op facebook en win leuke prijzen!

Inloggen

account aanmaken